Liesbeth Homans, Senaatsfractievoorzitter voor de N-VA, is verbaasd dat Johan Vande Lanotte nu met zijn voorstel voor een unie met vier deelstaten afkomt en dat niet gelanceerd heeft toen hij koninklijk bemiddelaar was

Op dit ogenblik is Didier Reynders in de communautaire onderhandelingen aan zet, dus is het voor Homans niet gepast om inhoudelijk op het voorstel in te gaan.

Vlaams Belangfractieleider Jurgen Ceder omschreef het voorstel van de sp.a-politicus dan weer als een wanhoopspoging van een partij die na maanden uit de boot dreigt te vallen bij de communautaire onderhandelingen.

Inhoudelijk vond hij het voorstel "te zot voor woorden". "Waarom van Oostende geen vijfde deelstaat maken", voegde hij eraan toe, alluderend op de woonplaats van Vande Lanotte.

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo laat donderdag weten dat het voorstel van sp.a’er Johan Vande Lanotte voor een Belgische unie met vier deelstaten "zeker interessante ideeën" bevat, die bovendien nauw aansluiten bij de visie van de Vlaamse liberalen. Wel valt het hem op dat de "professor Vande Lanotte" veel verder gaat dan de voorstellen die hij deed als koninklijk bemiddelaar.

"Het voorstel van Vande Lanotte bevat zeker interessante ideeën, die bovendien nauw aansluiten bij onze visie", reageert Open Vld-voorzitter De Croo. Hoewel de piste volgens hem "veel verder" gaat dan wat de socialist als bemiddelaar op tafel had gelegd, is De Croo tevreden dat het debat nu over de inhoud gaat.

"Informateur Didier Reynders is nu aan zet om te kijken wat voor welke partijen aanvaardbaar is", besluit de Vlaamse liberaal, die nog herhaalt dat best tegelijk gesproken wordt over het communautaire en belangrijke sociaal-economische thema’s.

CD&V-voorzitter Wouter Beke liet in de wandelgangen van het parlement dan weer verstaan voorlopig niet te zullen reageren. Hij wil het voorstel van Vande Lanotte naar eigen zeggen eerst rustig en grondig bekijken.


 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig