De Britse regering schrapt de plannen voor de verkoop van een deel van de bossen die in bezit zijn van de staat, meldden Britse media donderdag. Woedende natuurliefhebbers en milieuactivisten protesteerden fel tegen de plannen.

De regering hoopte met de verkoop van 250 duizend hectare bos geld te vergaren om het Britse begrotingstekort terug te dringen. De toezegging dat het beheer van het bosland en de toegang voor het publiek niet onder de verkoop zouden lijden, kon tegenstanders van het plan niet vermurwen. Milieuactivisten, politici uit de oppositie en beroemdheden, zoals actrice Judi Dench, uitten scherpe kritiek. Meer dan een half miljoen mensen ondertekenden een petitie.

Sinds de Eerste Wereldoorlog is zo’n achttien procent van de Engelse bossen in bezit van de staat. Premier David Cameron redeneerde dat het landschap beter beheerd kon worden door particulieren. Hij stelde een plan op om sommige bossen, zoals het duizend jaar oude New Forest, als erfgoed te bestempelen en andere percelen beschikbaar te stellen voor houtkap. Dit had driehonderd miljoen euro moeten opleveren. Dat plan kan nu de prullenbak in.