Twente wint wedstrijd die het niet wou spelen
Rubin Kazan - FC Twente Foto: Belga
FC Twente staat met één been in de achtste finales van de Europa League. De ploeg van trainer Michel Preud'homme en Rode Duivel Nacer Chadli won donderdagmiddag de heenwedstrijd van zijn zestiende finale op het veld van Rubin Kazan met 0-2. Twente wou de wedstrijd aanvankelijk niet spelen om wille van de extreme vriestemperaturen, maar werd gedwongen door de UEFA.

Met tegenzin verschenen de Tukkers toch aan de aftrap van het het immense Loezjniki-stadion, waar slechts 500 van de 89.318 beschikbare stoeltjes bezet waren. De thuisploeg nam het initiatief maar de stugge Nederlandse defensie gaf geen krimp.

Ook na de rust domineerde Rubin Kazan, maar Michel Preud'homme had zijn troepen goed neergezet. Twente kon af en toe gevaarlijk uitbreken op de counter en Rode Duivel Chadli wist een kwartier voor affluiten ei zo na te scoren. Een minuut later was het dan toch raak voor de Tukkers. Theo Janssen schilderde de bal op het hoofd van De Jong en die kopte het leer tegen de netten. In de 88ste minuut bezorgde Wisgerhof de Nederlanders met de 0-2 een schitterende uitgangspositie voor de terugwedstrijd.

Zo eindigt het Russisch avontuur van Twente dan toch op een positieve noot. De Nederlandse kampioen weigerde eerst te spelen bij temperaturen rond -17 graden, maar werd gedwongen door de UEFA die dreigde met een 3-0-nederlaag.

Ruzie tussen UEFA en Twente over thermometer
Het team van Michel Preud'homme had donderdag nog aangegeven dat het gebruik zou maken van het recht om bij een temperatuur die lager ligt dan -15 graden Celsius de wedstrijd te laten cancelen. Een half uur voor de wedstrijd heerste er een patstelling tussen de officials. De UEFA-thermometer gaf -14 graden Celsius aan, terwijl de thermometer van FC Twente en de officiële weerstations van Rusland een temperatuur van -17 graden aangaven.

Pas een kwartier voor de wedstrijd kwam de definitieve beslissing. Twente mag zich dus gelukkig prijzen met de dwang van de UEFA.