‘Belgische Unie met vier deelstaten’
Foto: lvd
'De onderhandelingen kunnen vooruit geraken als er een stabiel eindpunt in zicht komt. Een Belgische Unie kan zo’n eindpunt worden.’ Voormalig bemiddelaar Johan Vande Lanotte geeft vanmiddag tijdens een gastcollege van de Universiteit Gent een blik op wat volgens hem de toekomst zou kunnen zijn.

Van de Lanotte ziet in zijn glazen bol een Belgische Unie die bestaat uit vier deelstaten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige gemeenschap. ‘Ze respecteert zowel de territorialiteit op niveau van de deelstaten als de solidariteit op niveau van de Unie.

In zo’n Unie zijn er duidelijke taakstellingen op de verschillende niveaus, is er een afzonderlijke financiële verantwoordelijkheden en zijn er duidelijke regels over hoe de Unie en de deelstaten zich tot elkaar verhouden’, zegt hij.

Kerntaken

De kerntaken van de Belgische Unie worden dan onder meer defensie, buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking, migratie en asiel en de financiering van de sociale zekerheid.

Bij de deelstaten komt het er eerst en vooral op aan de bestaande bevoegdheden zoals onderwijs, welzijn, milieu en cultuur homogeen te maken. Daarnaast komen er nieuwe bevoegdheden bij, zoals het volledige economische en werkgelegenheidsbeleid, justitie en de uitgaven in de sociale zekerheid.

Gisteren lanceerde informateur Didier Reynders ook al een denkspoor rond vier deelstaten. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig