Revolutie met friet
In Leuven delen studenten vandaag frieten uit. Foto: AFP
In Leuven delen studenten vandaag frieten uit om het wereldrecord regering vormen te vieren, terwijl in Gent enkele dapperen uit de kleren gingen. Ze hebben een duidelijke politieke boodschap.

‘Studenten komen samen om op een ironische manier te vieren dat we het wereldrecord verbroken hebben', zegt Jouwe Vanhoutteghem van initiatiefnemer Niet In Onze Naam Jong. ‘Het geen vrijblijvend feestje. Er zit een politieke boodschap achter.'

Die boodschap is de volgende: het behoud van de sociale zekerheid en de versterking van de solidariteit; een federale kieskring en Brussel als laboratorium van de samenleving van morgen. Precies die politieke boodschap onderscheidt Niet In Onze Naam Jong van bijvoorbeeld het volksfeest dat vanavond in Gent wordt gehouden.

Het is trouwens niet de eerste actie van de organisatie. Onlangs hielden dezelfde studenten ook een kussengevecht voor de eenheid. In mei plant Niet In Onze Naam Jong een groots muziekfestival.

In Gent gingen enkele tiental sympathisanten vandezelfde organisatie vanmiddag gedeeltelijk uit de kleren. Op de Kouter protesteerden ze in ondergoed. Ook actrice Marijke Pinoy en zanger Luc De Vos namen aan de actie deel. De organisatie hoopt op een symbolisch aantal van 249 deelnemers, maar dat werd niet gehaald.

In Brussel verzamelden zo’n 1.100 studenten van de ULB en de VUB om richting Poelaertplein te trekken. Daar zullen concerten en symbolische acties plaatsvinden met ook hier de duidelijke boodschap 'Splitsen? Zeker niet in onze naam'.

In Antwerpen is er in de late namiddag een party met Civalizee Foundation en diverse gastoptredens. In Louvain-la-Neuve vindt op de Grote Markt een studentikoos feest plaats met gratis vaten en muziek. Daar gaan de ook met zijn allen een Belgische vlag te vormen. In Luik begint het feest om 16.30 uur op de Place Saint-Lambert, er wordt betoogd en gedanst

Niet iedereen houdt van de politieke kant van de frietrevolutie. Zo liet ABVV Vlaams-Brabant, dat de frietrevolutie in Leuven mee in goede banen leidde, weten zich terug te trekken uit de organisatie. Ook de Leuvense studentenraad Loko hield de boot af. ‘Het is niet dat we het niet steunen, maar ook niet dat we het wel steunen. Wij proberen ons apolitiek op te stellen, omdat we diverse studentenverenigingen overkoepelen. We houden ons uit het maatschappelijk debat om ons te concentreren op onze kerntaak', zei Loko-voorzitter Dennis De Roover eerder al aan Het Nieuwsblad.