Gsm-operatoren verwachten geen problemen door zonnevlam
Foto: afp
De gsm-operatoren en Belgocontrol verwachten weinig gevolgen van de extreme zonnevlam die woensdag werd waargenomen. Het fenomeen kan satellieten doen uitvallen en gps-signalen, radiocommunicatie en de stroomvoorziening op aarde verstoren.

De extreme zonnevlam luidt een nieuwe zonnecyclus in. De vlam stuurt elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Die kunnen het magnetische veld van de aarde verstoren. Volgens de Koninklijke Belgische Sterrenwacht bereikt de plasmawolk ons land mogelijk pas vrijdagmorgen tussen vijf en zes uur, al kan het ook duren tot vrijdagnamiddag.

Door de straling van de extreme zonnevlam was de radiocommunicatie vorige nacht enkele uren verstoord aan de dagzijde van de Aarde, in landen als China en Korea. In ons land worden echter weinig problemen verwacht.

'We verwachten heel weinig impact van dit fenomeen', klinkt het bij luchtverkeersleider Belgocontrol. 'De verkeersleiders zijn ingelicht. Mocht er toch een storing zijn, dan kunnen we terugvallen op onze back-upsystemen.'

Ook gsm-operatoren Mobistar, Base en Proximus maken zich geen zorgen. 'Het fenomeen zou vooral impact hebben op radiocommunicatie, maar op lage frequenties die niet door gsm-operatoren gebruikt worden', zegt Mobistar. 'We hebben geen specifieke maatregelen genomen. Zoals standaard voorzien is, zijn onze back-upsystemen klaar om in werking te treden. Omdat het zo weinig voorkomt, is het moeilijk om op zo'n fenomeen te anticiperen', luidt het bij Base.

Een zelfde geluid bij fabrikant van navigatiesystemen TomTom. 'We kunnen het effect niet voorspellen, maar we houden de toestand in het oog. Onze experts volgen het op de voet', zegt TomTom, dat voorlopig nog geen meldingen heeft gekregen over problemen.