Bij botsingen tussen de ordetroepen en manifestanten die protesteerden tegen het regime, zijn woensdag in de oostelijke Libische stad al-Baïda minstens vier mensen omgekomen. Dat melden websites van de oppositie en Libische ngo’s in het buitenland.

Volgens Libya Watch, een mensenrechtenorganisatie in Londen, hebben binnenlandse veiligheidstroepen en milities van de revolutionaire comités een 'vreedzame manifestatie van jongeren' in de stad al-Baïda uiteengejaagd.

Oppositiewebsites zoals Libya al-Youm, een organisatie die ook vanuit Londen werkt, maken eveneens gewag van zeker vier betogers die doodgeschoten zijn door scherpschutters van de binnenlandse veiligheidstroepen. De Libische organisatie Human Right Solidarity weet vanuit Genève zelfs te melden dat scherpschutters op daken dertien manifestanten hebben gedood en tientallen gewond.

Volgens oppositiekringen zijn ook in de stad Benghazi twee betogers om het leven gekomen bij botsingen met de politie.

Ook berichten over protesten in de steden Zentana en Rijban maken melding van doden. 

Geen officiële berichten

Libische media staan onder strakke controle van de overheid en de berichten konden niet geverifieerd worden.

De staatsmedia zelf lijken voorlopig niet veel aandacht aan het protest te besteden. Enkel over het protest in Benghazi in de nacht van dinsdag op woensdag werd bericht. Dat gebeurde echter zonder melding te maken van doden.

In plaats daarvan hebben de staatsmedia veel aandacht geschonken aan demonstraties van aanhangers van het regime in meerdere Libische steden.