België mag WK-uitzending op betaaltelevisie verbieden
Foto: photonews
Het is perfect legitiem om de uitzending op betaaltelevisie te verbieden van alle wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie, dat daarmee België in het gelijk stelt. Een gelijkaardig verbod op EK-wedstrijden is ook toegestaan.

Het Europees recht geeft de EU-lidstaten de mogelijkheid de exclusieve uitzending te verbieden van evenementen die "van aanzienlijk belang" zijn voor de samenleving. Ons land stelde een lijst op met de evenementen waarvan het vindt dat die voor de Belgen binnen die categorie vallen en plaatste daar alle wedstrijden van het WK voetbal op. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook zo'n lijst en zette daar niet enkel de WK-, maar ook de EK-wedstrijden op.

De wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA trokken naar het gerecht tegen die lijsten, omdat ze vinden dat niet àlle wedstrijden van groot belang voor het publiek kunnen zijn. De verkoop van de televisie-uitzendrechten van de kampioenschappen is voor hen bovendien een belangrijke bron van inkomsten.

Eén evenement

In een omstandig arrest zegt het Europees Hof dat het WK en het EK niet als aaneenschakelingen van 'topwedstrijden' en 'gewone wedstrijden' kunnen beschouwd worden, maar één evenement zijn.

Bovendien, luidt het, tonen de kijkcijfers voor het WK en EK aan dat de 'gewone wedstrijden' "door zeer veel mensen op de televisie zijn gevolgd, onder wie velen die normaal niet geïnteresseerd zijn in voetbal".