'Stripteases op straat': buitenlandse media over het record
Foto: rr
Van Rusland tot de VS: veel grote buitenlandse media besteden ruime aandacht aan het wereldrecord regeringsvorming. Helaas niet altijd met de juiste informatie.

De Russische site Pravda.ru, niet te verwarren met de voormalige krant van de communistische partij, maakt er een potje van. Het bericht 'Belgium: it's the French Fries revolution' gooit nogal wat feiten door elkaar.

Zo schrijft Pravda dat onze politici al door een 'dag zonder seks' of een 'dag zonder scheren' werden opgeroepen om tot een akkoord te komen. Volgens de site zouden er vorige zondag ook 30.000 mensen betoogd hebben tegen het uitblijven van een akkoord. En Reynders zou dit weekend verslag uitbrengen bij de koning

De site kijkt vol verwachting uit naar de 'frietrevolutie' van vandaag, niet zonder te verduidelijken dat het niet om een 'rode revolutie gaat'. In Leuven worden gratis frieten worden uitgedeeld op straat. Kliment Kostadinov, een van de organisatoren van het feest in Gent, zegt dat er betogers in hun ondergoed actie zullen voeren. Mogelijk worden er op straat stripteases opgevoerd, tekent Pravda op.

De feestvierders hebben volgens de auteur van het stuk ook duidelijke eisen: minder nationalisme, meer samenhorigheid, straatfeesten, muziek en frieten. Het stuk behoort op het engelstalige deel van de site tot de 'meest populaire berichten'.

Ook  Deutsche Welle laat Kostadinov aan het woord. Er zijn genoeg politieke spelletjes gespeeld, zegt hij. De omroep noteert verder ook het protest van 'de schaars geklede mensen' in Gent, de frietactie in Leuven en de bestorming van 'een' gerechtsgebouw in Brussel. Ook in 'Cork' zou een flashmob van studenten op het programma staan.

Volgens de Britse krant The Telegraph begint de Belgische bevolking zich op te winden over de lonen van de parlementsleden, die ondanks de crisis een loonsverhoging incasseren. De krant laat LDD-europarlementslid Derk Jan Eppink aan het woord. Hij vindt dat de Belgische parlementsleden eigenlijk alleen op een werkloosheidsvergoeding recht hebben, omdat ze toch 'technisch werkloos' zijn.

In The Wall Street Journal krijgen de lezers een halve pagina België voorgeschoteld naast een stuurs kijkende minister van Financiën, Didier Reynders (MR) – tevens informateur.

Het stuk concentreert zich vooral op de financiële situatie, zonder daar dramatisch over te doen. Zo vertelt Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in het artikel: ‘De EU vraagt ons het deficit te beperken tot 4,1 procent. We gaan afklokken op 3,7 procent.’

De huidige regering van lopende zaken wordt een ‘bron van stabiliteit’ genoemd. Ook zegt de krant dat België heel kalm is gebleven tijdens dit ‘interregnum’ met één enkele vreedzame betoging; de Shame-betoging van vorige maand. ‘But most protests are online.’

Toch zegt de krant ook dat de druk om een regering te vormen toeneemt. ‘Verkiezingen zijn het laatste toevluchtsoord , maar geen enkele politieke partij kiest daarvoor.’

Het NRC Handelblad had woensdag al nagenoeg een hele pagina over ons land. Bijzondere aandacht ging daarbij naar het gezelschapsspel De Belgotron, met een quiz over ons land en met als uiteindelijke doel: premier worden van dit land. De krant merkt op dat het wereldrecord in België niet enkel aanleiding is voor somberte. ‘In Gent is er een Volksfeest met straattheater, fanfares en stand-upcomedians. Studenten zullen er rondlopen in hun ondergoed.’

De Volkskrant meldt ‘gelukkig laat de humor de Belgen niet in de steek.’ Zij vragen zich af of het wel duidelijk is dat het volksfeest in Gent als grap bedoeld is, hoewel het programma met stand-up comedy, fanfares en straattheater daar weinig twijfel overlaat.

De Nederlandse kranten Trouw, Het Parool en De Telegraaf brengen ongeveer hetzelfde bericht. Ze zijn ze ervan overtuigd dat we ook dat ‘andere’ record halen: bij een andere berekening van het formatieproces in Irak breekt België het wereldrecord pas op 30 maart. ‘Want de onderhandelingen zitten nog steeds muurvast., klinkt het’ Ook laten ze weten dat de acties van de voorbije weken om de onderhandelaars in de formatie tot opschieten te bewegen, ‘geen merkbaar resultaat hadden.’

Het Argentijnse El comercial baseert zich op het Duitse persagentschap DPA voor een bericht over het Belgische onvermogen een regeerakkoord te bereiken. De krant blikt terug op de Shame-betoging en verwijst bij onze 'Revolución de las Papas Fritas' ook naar de Jasmijnrevolutie in Tunesië.

'De partijen lijken niet gehaast', klinkt het bij El Mundo uit Spanje. Ook hier meteen een verwijzing naar de Jasmijnrevolutie bij onze 'Revolución de las patatas fritas'.

Le Monde meldt dat Belgische studenten, geïnspireerd door de Jasmijnrevolutie in Tunesië, ‘la révolution des frites’ lanceren en manifesteren in verscheidene steden. De Belgen zullen dansen in Antwerpen, zich ontkleden in Gent, manifesteren in Brussel en organiseren een ‘flash mob’ in Luik. In Leuven worden gratis frietzakken uitgedeeld. Het wereldrecord valt eigenlijk 40 dagen later, maar de Belgische activisten die zich willen amuseren, hebben de media overtuigd.

Ook de Luxemburgse krant Le Quotidien heeft oog voor de verschillende humoristische manifestaties onder de naam ‘frietrevolutie'. De Belgen hebben besloten om te feesten, zegt de krant, die vindt dat belgië iets te snel zijn wereldrecord viert.

Terra uit Peru heeft aandacht voor de verlenging van de opdracht van informateur Reynders. De site vermeldt ook de ludieke acties in Leuven, Gent en Luik, maar verwacht toch vooral veel volk op straat in Brussel naar aanleiding van het wereldrecord.

De Indiase krant Business Standard merkt op dat ons land eerder bekend is door chocolade en wafels dan door politieke dissidenten. De auteur van het stuk is er eigenlijk door verbaasd dat er ooit wel een regering kon worden samengesteld in dit land met 'apartheid' op taalvlak. Het Belgische equivalent van het Tahrir-plein blijft echter een virtueel toneel, luidt het.