Elk jaar worden op Mobile World Congress in Barcelona de Global Mobile Awards uitgereikt en dit jaar kaapte Apple de prijs voor beste mobiel toestel weg voor de iPhone 4. En hoewel Apple niet fysiek op post is in Barcelona, is het bedrijf uit Californië overal aanwezig op MWC.

 De jury prees het toestel van Apple vanwege het ontwerp en de gebruikte materialen, het scherm dat over een erg hoge pixeldichtheid beschikt waardoor beeldpunten met het blote oog amper te onderscheiden zijn en het systeem van de App Store dat zowel voor ontwikkelaars als consumenten erg gebruiksvriendelijk is. Volgens de jury was het een nipte beslissing, maar Apple won omdat het bedrijf nieuwe adem aan de industrie gegeven heeft en smartphones aantrekkelijk maakte voor een breed publiek.

Toch een opvallende keuze, gezien Apple traditioneel niet aanwezig is in Barcelona. Anderzijds is het opmerkelijk hoe zonder fysiek aanwezig te zijn, geen enkel bedrijf hier meer over de tongen gaat dan Apple. Elke tablet die hier gepresenteerd is had waarschijnlijk nooit bestaan als Apple vorig jaar niet zo'n ongezien succes had gekend met de iPad. Elke operator, softwareontwikkelaar of hardwarebouwer probeert op uiteenlopende manieren mobiele softwarewinkels (of app stores zoals Apple ze doopte) van de grond te krijgen, met wisselend succes. En de smartphones met grote aanraakschermen en herkenbare icoontjes zijn overal. Hoe men het draait of keert, Apple bepaalt vandaag voor een groot deel het tempo waarmee en de richting waarin de mobiele industrie vooruitgaat. 

Apple werkt dit ook in de hand door handig gebruik te maken van de overvloed aan mobiel nieuws dat deze week uit Barcelona komt en de daardoor verdeelde aandacht van de verschillende media. Zo verdronk de toch controversiële aankondiging van Apple dat uitgevers van digitale muziek, boeken, magazines, kranten en dergelijke verplicht worden om losse aankopen ook via de App Store te laten passeren (waardoor Apple 30% van de opbrengst krijgt) een beetje in al het geweld van MWC. 

Maar Apple plande ook enkele positieve verhalen, voornamelijk via strategisch gelekte berichten. Traditioneel is de Amerikaanse krant The Wall Street Journal een goede bron van gecontroleerde Apple-lekken en afgelopen maandag (de eerste dag van MWC) stonden er verschillende geruchten te lezen over het ontwerp van de nieuwe iPad die binnenkort aangekondigd zal worden, een nieuwe versie van Apple's MobileMe dienst die gebruikers heel wat mogelijkheden zou geven informatie te streamen naar hun Apple-toestellen en over de langverwachte iPhone Nano die - wederom, volgens de geruchten - een kleine en goedkopere versie van de reeds populaire smartphone moet bieden.

Of het toeval is dat deze verhalen in de week van MWC verschijnen laten we in het midden. Opvallend is het alleszins.

Nils Walravens is onderzoeker bij IBBT-SMIT aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij blogt deze week vanop het Mobile World Congress in Barcelona.