Supercomputer Watson wint finale ‘Jeopardy’
De presentator en de kandidaten van 'Jeopardy' rond het scherm van de moeilijk te kloppen quizcomputer Watson.ap Foto: rr
De supercomputer van IBM heeft woensdagnacht de bijzondere strijd tussen mens en machine met grote voorsprong gewonnen.

De populaire Amerikaanse tv-quiz ‘Jeopardy’, het spel waarbij de kandidaten hun antwoord moeten formuleren in de vorm van een vraag, speelde deze week voor het eerst in zijn vijftigjarig bestaan niet met drie ‘menselijke’ deelnemers. Een van de kandidaten was immers de supercomputer Watson, speciaal door IBM ontwikkeld voor de quiz.

Die supercomputer neemt de ruimte in van een volledige kamer, maar wordt vormgegeven door een groot zwart scherm en heeft een speciale robotarm om op de zoemer te kunnen drukken. Een computerstem leest daarna zijn antwoorden voor.

Watson moest het opnemen tegen twee van de beste kandidaten die de quiz al heeft gekend, Ken Jennings en Brad Rutter. Na de eerste ronde stond het nog ex aequo met Brad Rutter, maar bij de tweede rond was de supercomputer al veruit de sterkste. Ook gisterennacht, in zijn derde en laatste aflevering, kon de IBM-supercomputer Watson triomferen. Verspreid over drie afleveringen won Watson 56.000 euro. Dat is een pak meer dan de 17.000 euro die Jennings en de 15.900 euro die Rutter wisten te verzamelen.

De winnaar van de quiz ontvangt ook nog eens 700.000 euro prijzengeld. Fabrikant IBM heeft al laten weten dat ze deze som wegschenken aan een goed doel.

Na zijn doortocht in het quizprogramma, zal de computer ook voor andere doeleinden
gebruikt kunnen worden. Met zijn vermogen om grote hoeveelheden data te ordenen en te verwerken, kan hij nuttig zijn in verschillende sectoren.