Europese wedstrijd FC Twente toch afgelast wegens vrieskou?
Michel Preudhomme Foto: EPA
Het ziet er naar uit dat de partij in de Europa League tussen het Russiche Rubin Kazan en de Nederlandse landskampioen FC Twente donderdag niet zal doorgaan. Twente heeft aangegeven dat het bij temperaturen kouder dan -15 graden niet wil spelen. Momenteel is het 23 graden onder nul in de Russische hoofdstad. De UEFA liet woensdag al weten dat ze pas een uur voor de wedstrijd een beslissing zouden nemen.

De eerste temperatuurmetingen van donderdagochtend bevestigen de voorspellingen dat het in Moskou een van de koudste dagen van de Russische winter gaat worden. De temperatuur bedraagt er momenteel -23 en FC Twente, de club van trainer Michel Preud'homme, liet eerder al duidelijk verstaan dat het gebruik zal maken van het recht om bij een temperatuur die lager ligt dan -15 graden Celsius de wedstrijd te laten cancelen.

Preud'homme: 'We moeten er klaar voor zijn'
'We hebben veel verhalen gehoord over de speciale omstandigheden, maar nu we hier eenmaal zijn moeten we zorgen dat we er klaar voor zijn om de wedstrijd te spelen. Ook Kazan zal last hebben van de kou, alleen denk ik dat zij er meer aan gewend zijn dan wij. Wij moeten zo goed mogelijk met de situatie omgaan. Wanneer je bij deze weersomstandigheden voetbalt kunnen spelers last krijgen van een branderig gevoel aan de luchtwegen. Dat hebben we ook gerapporteerd aan onze dokter die dit mee heeft genomen tijdens de UEFA Meeting', vertelde Preud'homme woensdagavond na afloop van de training.

De Belgische coach bleef echter voorzichtig in zijn uitspraken. 'Ik kan niet zeggen of de wedstrijd moet doorgaan of niet. Ik ben geen arts. Het belangrijkste is dat er naar de gevolgen wordt gekeken, vooral voor de spelers.'

De wedstrijd werd door de vrieskou al verschoven van donderdagavond naar donderdagmiddag om 13u. Een uur voor de wedstrijd zal door de UEFA en de vertegenwoordigers van Rubin Kazan en FC Twente bekeken worden of de Europa League-wedstrijd doorgang kan vinden.

'Manager FC Twente: 'Voetballen bij deze temperaturen is onverantwoord'
Als het van Jan van Halst, de manager van FC Twente, afhangt wordt er vandaag niet gevoetbald in Moskou. 'De leden van onze medische staf hebben het advies gegeven dat het onverantwoord is om te voetballen. Sommige spelers klaagden na de training over bevroren handen. Dat voetballen bij dit weer niet goed voor het lichaam is lijkt me duidelijk.'