Leegstand winkels kwart gestegen in twee jaar
Leegstand in de Diestsestraat in Leuven. Koen Merens
Foto: © Koen Merens
De leegstand van winkelpanden in België is het voorbije jaar toegenomen van 6,18 naar 6,61 procent, zegt Locatus.

Vandaag staan er in ons land 14.180 panden leeg. Dat is een stijging in twee jaar tijd met bijna een kwart (24 procent), volgens het studiebueau Locatus, gespecialiseerd in winkelinformatie over de Benelux.

De boosdoener voor de groeiende leegstand is nog altijd de economische crisis. Daardoor houdt de consument de vinger op de knip.

Wallonië kent de grootste leegstand met 7,57 procent. In Vlaanderen bedraagt de leegstand 6,55 procent. Beste leerling van de klas is Brussel met 4,38 procent.

Vooral de sector van bruin- en witgoed kreeg het voorbije jaar klappen. Die branche is sterk conjunctuurgevoelig en bovendien moet hij afrekenen met de toenemende concurrentie van webwinkels, stelt Locatus. Ook veel kleding- en modezaken en winkels die huishoudelijke en luxeartikelen verkopen, kwamen leeg te staan. Tankshops en tankstations hebben dan weer vrijwel geen last van toenemende leegstand.

Het centrum van Sint-Niklaas (20,6 procent) kende net als vorig jaar de hoogste leegstand van de dertig grootste winkelgebieden in België. Daarna volgt het centrum van Merksem met een leegstand van 19,4 procent. Positieve uitschieters zijn het centrum van Sint-Gillis (2,9 procent) en het centrum van Gent (3,2 procent). Ook het centrum van Mechelen scoorde goed met een derde minder leegstand op één jaar.