De Brusselse beurs opende donderdag in een opperbeste stemming, maar de Amerikaanse beleggers strooiden in de namiddag roet in het eten. Daardoor bleef de klim van de Bel20 beperkt tot 0,55 procent, goed voor een slot van 2.770,81 punten.

De Europese beurzen werden donderdagochtend overspoeld door een hele resem positieve bedrijfsresultaten. Het leek dan ook een mooie beursdag te worden, maar een negatieve opening op Wall Street deed het tij abrupt keren. De beleggers aan de andere kant van de oceaan maakten zich behoorlijk zorgen over de aantrekkende inflatie in de VS, en dat deed heel wat Europese beurzen gas terugnemen.

Dat Brussel nog goed stand hield, was voor een groot deel te danken aan Solvay. De resultaten die de chemiegroep voorbeurs bekendmaakte, lagen flink boven de verwachtingen van analisten. Dat deed het aandeel met 4,77 procent opveren tot 84,17euro. Solvay beschikt over een flinke berg cash, en de beleggers zijn benieuwd hoe de groep dat geld gaat aanwenden.

De financiële waarden kenden een gemende dag. Dexia won 1,77 procent tot 3,51 euro, Ageas steeg met 1,63 procent tot 2,50 euro. Maar KBC Groep eindigde 0,15 procent lager op 32,50 euro.

Ook UCB behoorde tot de winnaars en tufte 1,05 procent hoger tot 27,42 euro. Brouwer AB InBev verloor dan weer 0,52 procent op 40,23 euro.