Solvay klopt verwachtingen
Foto: rr
De Belgische chemiegroep Solvay heeft in het vierde kwartaal van 2010 meer verdiend dan verwacht. De groep wil de 4,5 miljard euro uit de verkoop van zijn farmadivisie dringend herinvesteren.

In het vierde kwartaal steeg de winst uit voortgezette activiteiten, voor rente, belastingen en eenmalige posten, met 75 procent tot 155 miljoen euro. In een poll door Bloomberg hadden zes analisten een gemiddelde prognose gegeven van slechts 124 miljoen euro. De omzet uit de doorlopende activiteiten steeg met 14 procent tot 1,65 miljard euro.

In het slotkwartaal bedroeg de winst slechts 16 miljoen euro, tegenover 199 miljoen euro een jaar eerder. Dat heeft te maken met een eenmalige last van 74 miljoen euro die Solvay dan boekte voor het herstructureringsplan "Horizon". Dat voorziet in een grondige herschikking van de structuur van de groep, waarbij wereldwijd 800 banen zullen sneuvelen, waarvan 150 in België.

Over het hele jaar bedroeg de nettowinst 1,8 miljard euro. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover 2009. De omzet van Solvay kwam vorig jaar uit op 7,1 miljard euro. De omzet uit voortgezette activiteiten lag 19 procent hoger dan in 2009.

Potentiële overnameprooien in kaart gebracht

Solvay haalde vorig jaar 4,5 miljard euro, waarvan 1,7 miljard als meerwaarde, uit de verkoop van zijn farmaceutische divisie aan Abbott Laboratories. Het ontvouwde daarna een plan om zowat zes miljard euro te besteden aan overnames.

Zonder zich te willen vastpinnen op een deadline gaf de directie van Solvay donderdag aan verschillende potentiële doelgroepen te hebben geïdentificeerd, met het zicht op eventuele overnames.

De chemiegroep vat 2011 "met vertrouwen" aan. De prioriteit is de opbrengst van de farmaverkoop te herinvesteren "met waardecreatie op lange termijn als doel". De groep voegt toe waakzaam te blijven "voor grote macro-economische onevenwichten en de evolutie van de energie- en ethyleenkosten".

'Er moet iets (met het geld) gebeuren voor het einde van dit jaar,' zegt Mark Van Der Geest, analist bij ABN Amro Bank NV in Amsterdam, die heeft een 'hold' rating op de aandelen. Anders zal Solvay onder druk komen om ten minste een deel van het geld uit te keren aan de aandeelhouders.

Solvay stelt een dividend voor van 2,3 euro netto per aandeel. Het dividend werd al 29 jaar niet verlaagd, zo luidt het. De groep is ook van plan om tot 1,65 miljoen aandelen in te kopen in de loop van dit jaar, wat een verdubbeling betekent tegenover vorig jaar.

Topman Christian Jourquin noemt de groei in opkomende markten en het vinden van innovatieve producten met toegevoegde waarde als prioriteiten. De energiekosten zijn gestegen in de afgelopen maanden en zullen dit jaar nauwlettend worden opgevolgd, zegt Solvay in een mededeling.