Een selectie van bedrijfsresultaten op donderdag 17 februari 2011.

Tweecijferige groei voor Randstad in België en Luxemburg

De Nederlandse uitzendgroep Randstad heeft in zijn vierde kwartaal een bedrijfswinst (ebita) geboekt van 161,5 miljoen euro, tegenover een analistenschatting van 158 miljoen. Randstad gaat een dividend van 1,18 euro uitkeren.

Het uitzendconcern zag vorig jaar de omzet met 14 procent stijgen tot 14,18 miljard euro. De nettowinst klom van bijna 68 miljoen euro naar 288,5 miljoen euro. 

Randstad zegt dat de Nederlandse thuismarkt langzamer groeide dan verwacht. De operationele winstmarge bleef daar stabiel op 6,8 procent.

In haar andere Europese markten en de Verenigde Staten, steeg de omzet tussen de 9 en 32 procent. Onder meer Duitsland doet het goed.

De omzet van Randstad België/Luxemburg steeg vorig jaar met 11 procent tot 1,3 miljard euro. De bedrijfswinst (ebita) ging een vijfde hoger tot 62,9 miljoen euro. 

In het vierde kwartaal "deed Randstad het beter dan de markt", luidt het in een persbericht. "Tempo-Team bleef een beetje achter op de markt, omdat het minder verbonden is met de snelst groeiende sectoren, auto en industrie."

De vooruitzichten zien er volgens topman Ben Noteboom goed uit. "We zien goede kansen voor groei", stelt hij in een persbericht.

Nestlé groeit meer dan verwacht

Het Zwitserse Nestlé, 's werelds grootste voedingsmiddelenconcern, zag de omzet in 2010 met 6,2 procent stijgen, exclusief acquisities, desinvesteringen en wisselkoersschommelingen. Analisten waren uitgegaan van een groei met 5,4 procent. Nestlé voorspelt voor dit jaar een toename van deze 'autonome' omzet met 5 à 6 procent.

De winst werd vorig jaar meer dan verdrievoudigd tot 34,2 miljard Zwitserse frank, mede door een eenmalige opbrengst uit de verkoop van een belang in Alcon. De cijfers zijn beter dan verwacht.

Axa positief over 2011

De Franse financiële groep Axa heeft in 2010 zijn onderliggende winst zien dalen als gevolg van zwakte in zijn vermogensbeheer en woon- en ongevallenverzekeringen. Toch wil de groep het dividend verhogen met 25 procent omdat de vooruitzichten verbeteren.

De daling in het premie-inkomen volgens het 'annual premium equivalent' - een rekenmethode die beursschommelingen uitvlakt - bedroeg 2 procent tot 5,78 miljard euro, als gevolg van dalingen in Frankrijk, Japan en de VS .De nieuwe activiteiten in Zuidoost-Azië en China groeiden echter met 58 procent. Centraal-Europa groeide met 16 procent.

"In 2011 moet Axa profiteren van een verbetering van de macro-economische vooruitzichten", zegt CEO en voorzitter Henri de Castries in een verklaring. Het bedrijf stelt voor om het dividend te verhogen tot 0,69 euro per aandeel.

De nettowinst van AXA België is vorig jaar opnieuw gedaald, na een heropleving in 2009. De operationele winst kende wel een positieve evolutie.

Na een negatief nettoresultaat in crisisjaar 2008, ging het in 2009 weer omhoog tot een winst van 627 miljoen euro. In 2010 daalt de nettowinst met 23 procent tot 484 miljoen euro. "Het verschil tussen 2009 en 2010 kan deels worden verklaard door een terugvordering van de belastingen", aldus Sonja Rottiers, de nieuwe CFO van AXA België. "Al bij al hebben we ons goed gestabiliseerd na twee onregelmatige jaren."

Een van de verklaringen voor de licht gedaalde winst is dat de Belgische verzekeraars het vorig jaar zwaar te verduren kregen door enkele natuurrampen. Onder meer door de grote overstromingen in het najaar lagen de uitgaven tengevolge van natuurfenomenen twee maal zo hoog als voorspeld.