Van Quickenborne wil eID inbouwen in gsm
De elektronische identiteitskaart Foto: turnhout.be
Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) speelt met het idee om de elektronische identiteitskaart (eID) in te bouwen in de sim-kaart van de gsm. Dat meldt De Morgen.

Van Quickenborne heeft Fedict, de informaticadienst van de federale overheid, de opdracht gegeven om het concept te onderzoeken, schrijft de krant. De minister denkt aan een proefproject. Op termijn zou de de bestaande elektronische identiteitskaart zo vervangen kunnen worden.

De minister zei dit tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, waar hij zo'n systeem in werking zag op de stand van de Spaanse telecomoperator Telefonica."Mensen hebben niets aan de elektronische identiteitskaart, omdat ze meestal geen kaartlezer hebben", aldus de minister. "De gsm moet de kaartlezer van de toekomst worden."

De eID is een Belgische uitvinding die aanvankelijk als een voorbeeld voor de wereld werd geprezen, maar de identiteitskaart flopte in de praktijk. Het gebruik ervan bleef erg beperkt door het gebrek aan kaartlezers en aan goede toepassingen. Bovendien stellen sommige specialisten zich vragen bij de beveiliging van de kaart.