Staat krijgt 268 miljoen terug van BNP Paribas
Foto: belga
De overname van het Belgische Fortis-concern in volle bankencrisis heeft de Franse groep BNP Paribas geen windeieren gelegd. Zijn Belgische bankpoot heeft de winst vorig jaar meer dan verdubbeld. De Belgische schatkist strijkt een dividend op van 268 miljoen euro.

BeLux Retail Banking, de divisie van BNP Paribas die het retailbankieren in België en Luxemburg omvat, heeft vorig jaar een winst voor belastingen geboekt van 688 miljoen euro. "Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2009", zegt BNP Paribas bij de publicatie van haar jaarresultaten.

De overname van Fortis Bank levert ons meer synergievoordelen op dan verwacht, aldus het bedrijf, al lopen ook de herstructureringskosten hoger op. De Fransen schatten de synergievoordelen nu op 1,2 miljard euro voor 2012. Dat is een derde meer dan de 900 miljoen euro die oorspronkelijk verwacht werden. De herstructureringskosten van BNP Paribas Fortis en BGL BNP Paribas (de Luxemburgse tak) worden nu geschat op 1,65 miljard euro, terwijl er eerder sprake was van 1,3 miljard euro.

Dividend

Het door BNP Paribas vooropgestelde dividend van 2,10 euro per aandeel betekent voor de Belgische staat een uitkering van 267,9 miljoen euro in 2011. Dat berekende L’Echo.
De krant noemt dat een goede zaak, omdat bij de voorbereiding van de begroting 2011 een bedrag van 192 miljoen euro werd ingeschreven voor alle dividenden uit de belangen die de staat heeft in bankinstellingen. De staat hoopt ook op een dividenduitkering bij Dexia.

Bij de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas kreeg de staat 10,8 procent van de aandelen van de Franse groep in handen.

Ondernemers

 BeLux Retail Banking haalde in 2010 een nettobankproduct van 3,38 miljard euro, 6,6 procent hoger dan in 2009. De uitstaande deposito’s stegen met meer dan 11 procent tot 97,8 miljard euro en de uitstaande kredieten gingen ruim 2 procent hoger "dankzij een sterke stijging van de immobiliënkredieten en de herstelde vraag van ondernemers", zo luidt het in een persbericht. Private banking in België kreeg 13 procent meer activa in beheer.

In België werden vorig jaar 1.800 mensen aangeworven, aldus nog BNP Paribas.

De volledige groep BNP Paribas zag de nettowinst vorig jaar met ruim een derde stijgen tot 7,8 miljard euro. Het nettobankproduct steeg met 9 procent tot 43,9 miljard euro. Wereldwijd waren er 24.000 aanwervingen.