WTA-punten voor olympisch toernooi van Londen 2012
Justine Henin werd in 2004 olympisch kampioene Foto: Photonews
Op het tennistoernooi van de Olympische Spelen in Londen zullen, voor de derde keer op rij, punten voor het WTA-klassement te verdienen zijn. Daarover bereikten de Internationale tennisfederatie (ITF) en de WTA een akkoord.

Het is de bedoeling om de beste speelsters te overtuigen deel te nemen aan het olympisch toernooi, dat zal worden gespeeld op het gras van Wimbledon. Voor de mannen wordt een gelijkaardig akkoord met de ATP verwacht.

Het WTA-klassement zal ook bepalen welke 56 speelsters rechtstreeks geplaatst zijn voor de eindtabel van 64, met een maximum van 4 speelsters per land. De zes laatste plaatsen zullen toegekend worden door de olympische commissie van de ITF, op basis van het individueel klassement en een geografisch criterium.

Ook in het dubbelspel zal de WTA-ranglijst bepalen welke 24 koppels rechtstreeks geplaatst zijn voor de hoofdtabel van 32, met een maximum van twee duo’s per land en van zes speelster in totaal (enkel- en dubbelspel).

De tien eerste speelsters van het dubbelspel zijn zeker van deelname, als tenminste hun partner aan de criteria voldoet.