Zonnestorm heeft ons nog niet bereikt
Foto: EPA
Door een zonne-uitbarsting is een magnetische storm op weg naar de aarde. De geladen deeltjes die door de uitbarsting zijn uitgestoten hebben vannacht het communicatieverkeer verstoord in China. Volgens de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) heeft de storm ons land nog niet bereikt. Vermoedelijk ondervindt het gsm- en gpsverkeer geen hinder. De kans is ook klein dat het poollicht te zien zal zijn.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa meldde woensdag dat op de zon een enorme zonnevlam was ontstaan, de grootste die in vier jaar werd opgemerkt. Als gevolg daarvan bestaat de kans dat ook in ons land het poollicht te zien zal zijn. Dat ontstaat wanneer van de zon weggeslagen geladen deeltjes na een snelle reis in botsing komen met atomen en moleculen in onze atmosfeer.

Volgens de Koninklijke Belgische Sterrenwacht heeft de wolk van geladen deeltjes echter vertraging opgelopen door de zonnewind en is een deel van de energie verloren gegaan. 'De magnetische storm zal niet de maximum waarde halen en dat is een voorwaarde om noorderlicht te zien in België', klinkt het.

Het ontstaan van poollicht is ook nooit 100 procent voorspelbaar, zeggen alle deskundigen in koor. Poollicht is veeleer een fenomeen van meer noordelijke breedtegraden. Zo is de kans dat het op de Nederlandse Waddeneilanden wordt waargenomen 10 tot 20 keer groter dan in België, ook al omdat het daar donkerder is.

De KSB bevestigt wel dat de straling van de extreme zonnevlam de radiocommunicatie vorige nacht enkele uren verstoord heeft aan de dagzijde van de Aarde, in landen als China en Korea.

Volgens de sterrenwacht bereikt de plasmawolk ons mogelijk pas vrijdagmorgen tussen vijf en zes uur, al kan het ook duren tot vrijdagnamiddag.