SP.A-voorzitster Caroline Gennez is bijzonder hard voor informateur Didier Reynders. In een reactie aan de VRT stelde ze dat hij de voorbije twee weken niets heeft gedaan. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo merkt ook dat er nog weinig vooruitgang is geboekt.

 

"We hebben nog nooit zo stil gestaan als de twee voorbije weken. Er is met geen woord over de inhoud gerept. Opeens ging het weer over de poppetjes en dat is nog nooit bevorderlijk geweest voor een akkoord", verklaarde Gennez woensdagavond in Terzake. Haar conclusie was dat Reynders de voorbije twee weken helemaal niets heeft gedaan.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo roept alle partijen op constructief mee te werken aan de missie van Didier Reynders. De winnaars van de verkiezingen - N-VA en PS - moeten eindelijk leiderschap tonen. "Als dat niet gebeurt, gaan we recht af op verkiezingen en dat zou nefast zijn voor ons land en de geloofwaardigheid van de politiek", luidt het woensdagavond.

Reynders heeft volgens De Croo maar kans op slagen indien de andere partijen - met N-VA en PS op kop - willen dat hij slaagt. "En daar hebben we spijtig genoeg nog niet veel van gemerkt", meent de voorzitter van de Vlaamse liberalen.

"Ik hoop dan ook dat men in de komende dagen de knop kan omdraaien en nu wel constructief gaat meewerken. Het wordt tijd dat de winaars van de verkiezingen leiderschap tonen. Als dat niet gebeurt, gaan we recht af op verkiezingen en dat zou nefast zijn voor ons land en de geloofwaardigheid van de politiek. Partijen die de opdracht van Reynders moeilijker maken in plaats van eenvoudiger, moeten zich dus zeer goed bewust zijn van hun verantwoordelijkheid", stelt Alexander De Croo.

Gennez was ook voor de N-VA hard. Ze verweet de Vlaams-nationalisten zeer moeilijk hun einddoel te kunnen definiëren en laakte dat een groot deel van de N-VA'ers wil aantonen dat het land niet functioneert.

"Het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid, maar sommige partijen dragen meer verantwoordelijkheid dan anderen", was de slotsom.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig