Europa neemt Brusselse schenkingsrechten onder vuur
Het Brussels Gewest staat een korting van 33% toe op schenkingen van onroerende goederen aan begunstigden die zich ertoe verbinden om minstens vijf jaar in Brussel te blijven wonen. Herman Ricour Foto: © Herman Ricour
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet van Europa zijn wetgeving aanpassen rond de verlaagde schenkingsrechten voor mensen die zich in Brussel willen vestigen.

Het Brussels Gewest staat een korting van 33% toe op schenkingen van onroerende goederen aan begunstigden die zich ertoe verbinden om minstens vijf jaar in Brussel te blijven wonen. Het Gewest voerde die maatregel in om de stadsvlucht tegen te gaan en jongeren aan te moedigen om zich blijvend in Brussel te vestigen.

Maar de Europese Commissie zegt nu dat de wetgeving in strijd is met de Europese regels. "Dergelijke bepalingen kunnen inwoners van België ervan weerhouden te verhuizen naar een andere lidstaat of daar te investeren", vindt de EU-Commissie. De regeling beknot het recht op vrij verblijf, het vrij verkeer van werknemers en de vrijheid van vestiging, zoals voorzien in de Europese verdragen, aldus de Commissie.

Ze vraagt dat de successiewetgeving gewijzigd wordt. Als er vanuit ons land binnen de twee maanden geen afdoend antwoord komt op het verzoek van Europa, kan België voor het EU-Hof gedaagd worden.