Flanders Classics NV, een onderdeel van de holding De Vijvers, zal het wielerevenement Word Flandrien voortaan organiseren.

Het Centrum Ronde van Vlaanderen uit Oudenaarde vindt dat de organisatie niet tot haar kerntaken behoort, zo bleek uit een antwoord van gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open vld) na een vraag van Jo De Loor (sp.a) op de Oost-Vlaamse provincieraad.

In het kader van de opening van het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) werd in 2003 de fietshappening Word Flandrien gelanceerd. 'Vanaf 2009 kwam sponsor KBC met minder geld over de brug en voor de organisatie rekende men ook een deelnemersprijs aan van vijf euro', aldus gedeputeerde Bruggeman.

'In 2010 besliste KBC om het evenement niet meer te sponsoren, waardoor het voor het CRVV moeilijk werd om de organisatie te dragen. Bovendien behoort de organisatie van grote fietsevenementen ook niet tot de kerntaken van de vzw CRVV. De organisatie van een dergelijk evenement wordt steeds complexer, is een vak op zich en houdt steeds meer verantwoordelijkheden in, zeker op het vlak van veiligheid.'

Het aantal deelnemers daalde van 13.656 in 2008 tot ruim 4.000 in 2010. Word Flandrien vindt in 2011 op zondag 3 juli in Herzele plaats.