Urk wil gebruik hasj en wiet verbieden
Foto: belga
De Nederlandse gemeente Urk gaat het gebruik en bezit van softdrugs in de openbare ruimte verbieden. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente. Wie met een jointje of een paar gram wiet op zak wordt gehouden, kan beboet worden.

De voltallige gemeenteraad van Urk gaf dinsdagavond tijdens een commissievergadering aan voorstander te zijn van het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om softdrugs van het voormalige eiland te bannen. Daarmee wijkt het vissersdorp af van het Nederlandse beleid, dat toelaat om maximaal vijf gram hasj of wiet op zak te hebben.

Burgemeester Jaap Kroon is het niet eens met het beleid van de overheid en de gemeenteraad deelt dus zijn mening. De raad zal waarschijnlijk tijdens de gemeenteraadsvergadering op drie maart zijn fiat geven. Urk kampt al langer met een problematisch drank- en drugsgebruik onder jongeren.

Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gevraagd of Urk de vrijheid heeft om af te wijken van het landelijk beleid. Bouwmeester vindt het een goede zaak dat Urk nu in actie komt tegen het drugsprobleem in de gemeente, maar ze had liever gezien dat het gemeentebestuur meer gaat doen om drugsgebruik te voorkomen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie beraadt zich nog op een reactie op het voornemen van de gemeente Urk.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig