'Wil om te onderhandelen is er'
Foto: Photo News
Het mandaat van koninklijk informateur Didier Reynders (MR) is door de koning met twee weken verlengd. Reynders bracht vanmiddag verslag uit van zijn opdracht als informateur.

Reynders kreeg exact dezelfde opdracht toegewezen als twee weken geleden, bij het begin van zijn opdracht als informateur. De extra tijd dient om zijn verslag te vervolledigen. In de mededeling van het paleis staat dat Reynders op 1 maart 'zijn definitief verslag' zal voorleggen aan de koning.

Daarna hoopt hij met de echte onderhandelingen te kunnen starten. Uit de gesprekken die hij de voorbije weken heeft gevoerd, kan Reynders opmaken dat er wel degelijk bij alle gesprekspartners de wil is om tot een akkoord te komen. Er moeten volgens hem twee basisvoorwaarden worden vervuld: de overdracht van bevoegdheden zal moeten gepaard gaan met de herziening van de financieringswet en het herstel van het vertrouwen.

Een compromisoplossing, die de basis van een institutioneel akkoord kan vormen, zou volgens de informateur rond drie thema's kunnen draaien: de problematiek van en rond Brussel, de verdeling van bevoegdheden en de kwestie van de financiering.

Voor het Brusselse luik is het beschermen van de minderheden een moeilijke taak. De huidige voorstellen gingen voor een aantal Franstalige partijen niet ver genoeg. Op het vlak van de verdeling van de bevoegdheden, is het voor Reynders duidelijk dat er meer naar de regio's moet gaan. Op het vlak van de financiering van de overheid komt het er op aan dat de federale staat voldoende capiciteit behoudt om verder te kunnen blijven werken.

De informateur toetste de afgelopen dagen bij een aantal partijvoorzitters de werkmethode af om parallel met het communautaire ook een aantal sociaal-economische dossiers te gaan onderhandelen. De PS wil dat de informateur zich alleen met de communautaire onenigheden bezig houdt. Eerst moet Reynders zijn opdracht van de koning uitwerken: kijken of er opnieuw kan worden onderhandeld over het institutionele.

Reynders wil de gesprekken in een hogere versnelling schakelen, zodat er snel kan worden onderhandeld. Maar het is niet duidelijk wie mee aan de tafel zou onderhandelen. Dit weekend liet het MR-kopstuk weten dat hij de onderhandelingen wil opstarten met de vijf partijen van de ontslagnemende regering (CD&V, PS, MR, CDH en Open VLD) én N-VA.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig