MWC: Hands-on met de Blackberry Playbook
Foto: Nils Walravens
RIM is een bedrijf dat zich steeds hoofdzakelijk op het zakelijke segment gericht heeft met zijn Blackberry telefoons. Daar komt nu verandering in met de voorstelling van de Playbook.

 De naam suggereert al dat het om een toestel gaat dat een breder publiek beoogt dan het typische Blackberry segment. De eerder kleine tablet die in september aangekondigd werd beschikt over een 7 inch scherm en draait op het eigen Blackberry Tablet OS.

Wat eerst opvalt wanneer je de Playbook hanteert is dat het toch om een eerder zwaar toestel gaat, zeker wanneer je het kleine schermformaat in acht neemt. Het toestel is ook aan de hoekige kant en ligt daardoor niet helemaal lekker in de hand. Het heeft eigenlijk meer iets van een digitale fotokader dan een gestroomlijnde tablet. Of je een 7 inch scherm groot genoeg vindt is een kwestie van smaak, maar mij valt het net iets te klein uit om een andere ervaring te leveren dan deze van een smartphone met een scherm van 4 inch.

De Playbook beschikt duidelijk over een krachtige processor en multitasking, want we konden een HD-video laten spelen terwijl tegelijkertijd in een ander venster een grafisch indrukwekkende game liep dat op de Quake engine draaide, zonder enige vertraging op te merken.

De Playbook moet in het tweede kwartaal van 2011 in Europa beschikbaar zijn, maar ook RIM lost geen woord over de prijs. 

Nils Walravens is onderzoeker bij IBBT-SMIT aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij blogt deze week vanop het Mobile World Congress in Barcelona.