MWC: HP kondigt de TouchPad aan
Foto: HP
Ook HP waagt zich aan een tablet die in tegenstelling tot de vele andere nieuwe touchcomputers niet op Android draait.

 In 2010 nam HP Palm over, een bedrijf dat ooit pionier was als het op PDAs en smartphones aankwam, maar de laatste jaren het geweld van nieuwe concurrenten zoals Apple en Google niet aankon. In de overname bekwam HP ook WebOS, het besturingssysteem dat Palm ontwikkelde en dat nu op HP's nieuwe tablet draait. 

De TouchPad is een 9,7 inch tablet - exact dezelfde maat als de iPad en er op het eerste zicht ook amper van te onderscheiden - en beschikt over een 1,2 GHz dualcore Snapdragon processor, een krachtig ding dus. Naast het fysieke uiterlijk valt het op hoe schaamteloos HP bij Apple gaan lenen is wat de interface betreft: ook het on-screen toetsenbord is bijna een exacte kopie van dat in iOS, Apple's besturingssyteem voor de iPad, iPod Touch en iPhone. 

Wat de verdere kenmerken van de TouchPad betreft kunnen we kort zijn: er waren er slechts twee beschikbaar en niemand mocht er aankomen, afgezien van de twee HP-mannen die de demo deden. Maar het toestel leek erg vlot te reageren, zowel tijdens het browsen (ook van Flash content) als bij zwaardere applicaties zoals games.

HP slaat een interessante piste in met de accessoires van de TouchPad. Deze is voorzien van een dock dat over een magneet en inductielader beschikt. Daardoor kan de TouchPad draadloos zijn batterij opladen wanneer deze tegen het dock geplaatst is, een leuke feature. Via een ingebouwde NFC-chip (Near Field Communications) kan de TouchPad ook communiceren met de Veer en Pre3, de twee telefoons die HP vandaag aankondigde. Het volstaat om een van de smartphones tegen de rand van de TouchPad te houden om informatie te delen, een techniek die HP TouchStone doopte. Tijdens de demo kon enkel getoond worden hoe links gedeeld werden tussen de twee toestellen, maar men kan zich heel wat andere toepassingen inbeelden waarvoor dit nuttig zou kunnen zijn.

Het valt af te wachten of de gok die HP neemt met WebOS op termijn zal opleveren en vooral of ze voldoende ontwikkelaars zullen kunnen aantrekken voor het platform. De TouchPad komt in de zomer beschikbaar in de VS, maar wanneer een Belgische release mogelijk wordt was niet duidelijk. Al bij al een veelbelovend toestel.

Nils Walravens is onderzoeker bij IBBT-SMIT aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij blogt deze week vanop het Mobile World Congress in Barcelona.