Noord-Koreanen wachten tevergeefs op cadeautjes van hun jarige leider
Foto: reuters
De verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il gold de voorbije jaren als een lichtpuntje in moeilijke tijden voor de inwoners van het land. Maar dit jaar blijven ze met lege handen achter.

Bij voorgaande verjaardagen deelde Kim Jong Il luxeartikelen uit aan de bevolking, om zo hun loyaliteit de bestendigen. Maar vandaag was er van die uitzonderlijke vrijgevigheid niets te merken. Volgens de in het buitenland gevestigde Open Radio van Noord-Korea hadden de autoriteiten nochtans beloofd voedsel uit te delen in aanloop van de 69ste verjaardag van Kim Jong Il. Vermoedelijk worden het voedsel en de cadeaus opgespaard voor volgend jaar, wanneer de 100ste verjaardag van Kim Il Sung, de in 1994 overleden oprichter van Noord-Korea, gevierd wordt.

De dictatuur Noord-Korea heeft zwaar te lijden onder voedseltekort. Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst vragen Noord-Koreaanse diplomaten om voedselhulp wanneer ze afspreken met buitenlandse instanties. 

Synchroonzwemmen en mijnenlopen

Ondanks de tegenvallende 'viering', bleef de propagandamachine woensdag volop draaien. Zo riep het parlementshoofd op om loyaal te blijven aan 'het monolithische leiderschap' van Kim Jong Il om zo een 'grote, welvarende en machtige natie' op te bouwen. De hele week lang worden er festiviteiten georganiseerd. Zo is er onder andere sprake van een voorstelling van een groep synchroonzwemmers en zijn er filmvoorstellingen.

In de hoofdstad Pyongyang waren er alvast vele soldaten, inwoners en kinderen die bloemen kwamen leggen aan de voet van het grote standbeeld van Kim Jong Ils vader Kim Il Sung. 

Eén Noord-Koreaan wilde het feest in zijn land echter niet meemaken. De man is langs de Noord-Koreaanse grenswachter en door het vier kilometer lange mijnenveld tussen Noord-en Zuid-Korea gelopen. Hoe hij dat heeft klaargespeeld, is niet duidelijk. De man is meegenomen door Zuid-Koreaanse militairen en wordt ondervraagd.