Amerikaanse boekhandel Borders in moeilijkheden
Foto: AP
Borders, de tweede grootste keten van boekhandels in de VS, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. De digitale concurrentie heeft de bekende keten de das omgedaan.

Borders Group heeft voor de rechtbank in New York een gerechtelijk akkoord aangevraagd. De groep hoopt nog te overleven via een drastisch herstructureringsplan. Daarbij zou ongeveer 30 procent van de slechtst draaiende winkels moeten sluiten. Borders wil 505 miljoen dollar lenen om de herstructurering uit te voeren.

De 40 jaar oude keten torst een schuldenlast van 1,29 miljard dollar, tegenover activa ter waarde van 1,28 miljard, zo blijkt uit documenten die bij de rechtbank werden ingediend.

Borders zag zijn marktwaarde met meer dan 3 miljard dollar krimpen sinds 1998. De groep kreunde onder de concurrentie van digitale nieuwkomers zoals Amazon.com, maar ook onder de prijzenoorlog rond populaire titels die werd ingezet door grote supermarktketens zoals Wal-Mart. Borders startte pas in 2008 zijn eerste e-commerce-site op, meer dan een decennium na Amazon.com.

Het bedrijf telt in de VS 639 winkels met de merknamen Borders, Waldenbooks, Borders Express en Borders Outlet namen. Er werken 6.100 voltijdse en 11.400 deeltijdse werknemers.