Bij het Nederlandse farmabedrijf MSD, het vroegere Organon, in Oss dreigen meer dan 2.000 van de 4.500 banen te verdwijnen, nu de overnamegesprekken met verschillende externe partijen zijn mislukt.

Het moederbedrijf Merck besloot afgelopen zomer de onderzoeksafdeling in Nederland naar de Verenigde Staten te verhuizen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Zo’n 1.000 hoogopgeleide onderzoekers zouden hierbij hun baan verliezen.

Meteen kwam er druk van onder meer de raad van commissarissen en van de Nederlandse overheid om op zoek te gaan naar alternatieven. Een half jaar werden verschillende pistes onderzocht, maar het bedrijf concludeert nu dat er "helaas geen haalbaar extern alternatief werd gevonden". Het heeft woensdag alle medewerkers op de hoogte gesteld.

De ondernemingsraad van MSD, de raad van commissarissen en de vakbonden reageren verontwaardigd. "Wij betreuren in hoge mate dat een kansrijk extern plan waarbij recht wordt gedaan aan behoud van werkgelegenheid, kennis en continuïteit, op het allerlaatste moment is afgewezen door Merck US in New Jersey", meldden zij in een persbericht. Ze stappen zelfs naar de rechter in kort geding om de directie te houden aan haar beloftes.