MWC: Overal Androids
Foto: Nils Walravens
Het mag duidelijk zijn, Android is populair. Google's besturingssyteem kende een ongeziene groei in 2010 en lijkt alvast goed gestart om die in 2011 door te zetten.

 Zo goed als elke nieuwe smartphone en tablet die op Mobile World Congress wordt voorgesteld wordt, draait op een versie van Android, zij het 2.3 (Gingerbread) voor telefoons of 3.0 (Honeycomb) voor aanraakcomputers. Deze vaststelling wordt bevestigd door de sterke cijfers die Google eind vorig jaar kon voorleggen: Android kende een wereldwijde groei in marktaandeel van meer dan 880% en komt daarmee na Symbian op de tweede plaats te staan wat globale adoptie van mobiele besturingssystemen betreft. 

Met Honeycomb begeeft Google zich op nieuwe terrein vermits het operating system specifiek voor tabletcomputers ontwikkeld werd. Hoewel er nog wat kinderziektes aan te pakken zijn - zowel de Motorola Xoom als de LG Optimus Pad crashten tot tweemaal toe toen we ze uitprobeerden - is Honeycomb erg intuïtief om te gebruiken en zullen zeker eigenaars van een Android smartphone zich meteen thuis voelen. Uiteraard zijn al Google's usual suspects geïntegreerd in Android 3.0 zoals GMail, Google Maps, Google Calendar, YouTube, Google Docs etc.

Google had alvast de leukste stand die we op MWC tot nu tegenkwamen, volledig bekleed met de steeds bekendere groene Android robots, met verschillende kleine demo's van Android applicaties, een smoothiebar en zelfs een glijbaan. Veel Google executives zagen we echter niet naar beneden schuiven.

Zowel Android 2.3 als 3.0 zullen tegen de lente en zomer van 2011 op toestellen van verschillende hardwarebouwers zoals Samsung, LG, Motorola en HTC te vinden zijn.

Nils Walravens is onderzoeker bij IBBT-SMIT aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij blogt deze week vanop het Mobile World Congress in Barcelona.