Umicore grijpt naast overname Süd-Chemie
Foto: umicore
Het Zwitserse fijnchemiebedrijf Clariant gaat zijn Duitse sectorgenoot Sud-Chemie overnemen voor 2,5 miljard Zwitserse frank (1,9 miljard euro). Ook de Belgische groep Umicore werd genoemd als geïnteresseerde overnemer, maar vist dus achter het net.

De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de regelgevende autoriteiten. Clariant hoopt de deal, waarbij het zo’n 95 procent van de aandelen in handen zou krijgen, in de eerste jaarhelft af te ronden.

Het Zwitserse bedrijf heeft de afgelopen twee jaar een zware herstructurering doorgevoerd. De overname van Süd-Chemie is de eerste onder het nieuwe regime. Het bedrijf verwacht dat het door de overname zijn omzet met een vijfde zal zien stijgen. Süd-Chemie is vooral actief in chemicaliën voor de auto- en olie-industrie.

"Ons voordeel ten opzichte van de andere bedrijven die boden op Süd-Chemie, is dat wij altijd gezegd hebben dat we het bedrijf niet wilden opsplitsen", verklaarde Clariant-topman Hariolf Kottmann. "De transactie is geen avontuur, maar een logische volgende stap."

Clariant maakte woensdag ook resultaten bekend voor het volledige boekjaar. Het bedrijf realiseerde een winst van 191 miljoen Zwitserse frank tegen 194 miljoen het jaar voordien. De omzet steeg met 8 procent tot 7,12 miljard Zwitserse frank.