Kan u het beter dan onze politici?
Foto: rr
De politieke impasse brengt de creativiteit in de mensen naar boven. Na talloze acties om het wereldrecord regeringsvormen te ‘vieren’, werd nu ook de site regeer.be bedacht. Mensen worden opgeroepen om zelf het heft in handen te nemen en een virtuele regering te vormen.

Het doel van de site is om aan beide zijden van de taalgrens mensen zelf virtuele partijen te laten oprichten. Bezoekers van de site moeten hun mening geven over een aantal stellingen, gaande van ‘er moet een belasting komen op grote kapitalen’ tot ‘roken op café moet zo snel mogelijk helemaal worden verboden’. Je kunt ook altijd zelf een stelling voorstellen.

Daarna krijg je de mogelijkheid om zelf een partij op te richten. Na het uitwerken van een programma en duidelijke slogan, kan dan campagne worden gevoerd via de sociale netwerksites Facebook en Twitter. Wie niet de ambitie heeft om zich in de politiek te storten, kan een stem uitbrengen op één van de reeds gevormde partijen. Die teller staat dinsdagavond al op meer dan 30 partijen.

De oprichters van de site hebben de ultieme democratie voor ogen, want het zijn de kiezers van de partijen die door een reeks stellingen te beantwoorden, bepalen welke koers de partij uitgaat.

Van de grootste partijen wordt daarna verwacht om te onderhandelen over de grootste politieke hangijzers en om, in tegenstelling tot de echte partijen, tot een consensus te komen.