Vertrouweling Merkel leidt Bundesbank
Foto: AP
De Duitse regering heeft woensdag Jens Weidmann, een vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel, aangesteld als voorzitter van de Bundesbank. Dat heeft Merkel zelf bevestigd.

De oppositie stelde eerder al vragen bij de benoeming, want Weidmann is een vertrouweling van Merkel en dus wordt gevreesd voor de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Weidmann zal op 1 mei aantreden, als opvolger van Axel Weber.

Sabine Lautenschläger wordt de nieuwe vicepresident van de Bundesbank.
Merkel sprak woensdag van een "goed personeelspakket". Weidmann omschreef ze als een "briljante intellectueel" met een "onafhankelijke persoonlijkheid". Hij zal binnen de ECB zijn stem laten horen voor de Duitse stabiliteitscultuur, luidde het.

"Het afscheid van hem valt mij zwaar, zowel op professioneel vlak als in menselijk opzicht", vertelde Merkel. Voorlopig, tot juni, neemt Europa-expert Uwe Corsepius de taken van Weidmann binnen het kabinet van de bondskanselier over.

De huidige voorzitter, Axel Weber, kondigde onverwacht aan dat hij eind april opstapt. Vanaf dan zou de functie worden opgenomen door de 42-jarige Weidmann, meteen de jongste voorzitter uit de geschiedenis van de Duitse centrale bank.

Weidmann, die ook al aan de slag was bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), staat bekend als een sterk voorvechter van een stabiele munt. De oppositie vreest dat de onafhankelijkheid van de Bundesbank in het gedrang komt met zijn aanstelling.