Bij de huiszoekingen van woensdagochtend in clubhuizen van de motorbende Hells Angels en aanverwante clubs, zijn tien mensen opgepakt. Dat meldt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket.

De huiszoekingen vonden plaats in zes clubhuizen in Genk, Leopoldsburg, Gentbrugge, Eernegem, Marcinelle en Zwijndrecht en in enkele privéwoningen, onder meer in Moeskroen.

De huiszoekingen passen in een gerechtelijk onderzoek naar een schietpartij in oktober 2009 in Aalbeke. Toen raakten drie leden van een andere motorbende, de Outlaws, zwaargewond toen hun clublokaal werd beschoten vanuit een voorbijrijdende wagen. Een paar maanden eerder, op 24 juli 2009, waren aan hetzelfde clublokaal ook al enkele motoren in brand gestoken.

Na die feiten opende het federaal parket een gerechtelijk onderzoek voor moordpoging, onder leiding van een Kortrijks onderzoeksrechter.

In dat onderzoek zijn nu een tiental mensen opgepakt, van wie een deel voor de onderzoeksrechter moet verschijnen. 'Er zit één vrouw bij, voor de rest zijn het allemaal mannen', zegt Pellens. 'Alle verdachten zijn vijftigers. Op onze vraag zijn er in de Noord-Franse regio Nord-pas-de-Calais ook twee huiszoekingen uitgevoerd, waarbij één verdachte is opgepakt. Voor die man is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.'

Pak wapens in beslag genomen

Bij de huiszoekingen zijn ook een groot aantal handvuurwapens en andere wapens gevonden en in beslag genomen, naast een hele hoop documenten en alle computers. In het Eernegemse clublokaal vond de politie ook een aanzienlijke hoeveelheid drugs.

Samen met de Hells Angels, de Bandido's en de Blue Angels maken de Outlaws deel uit van de zogenaamde 'onepercenter' motorbendes, genoemd naar het ene procent van de motorrijders die zich niet aan de wet houden. Ze hebben alle vier een afdeling in België. Volgens kenners tellen de bendes in ons land tussen de 150 en de 200 leden.

'Duidelijke afspraken'

De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) onthoudt zich van commentaar over de invallen in de clublokalen van de Hells Angels omdat het een gerechtelijk onderzoek betreft. Hij wilde wel iets kwijt over het clublokaal in Genk, dat einde januari de deuren opende. 'Met de uitbater van het lokaal wilden we duidelijke afspraken. We volgen het lokaal samen met de lokale politie en de uitbater nauwgezet op', aldus Dries.

Eind vorige maand was er nog een grote actie naar aanleiding van de opening. 'We hebben de 700 bezoekers gecontroleerd om te zien of alle regels worden toegepast en of de wet wordt nageleefd. Sinds de opening van het lokaal in Genk werden er geen problemen vastgesteld.'