Dode in Jemen bij confrontaties tussen politie en betogers
Foto: reuters
Bij confrontaties tussen veiligheidstroepen en honderden antiregeringsbetogers in Aden, de belangrijkste stad in het zuiden van Jemen, is woensdag een manifestant om het leven gekomen.

Het slachtoffer raakte zwaargewond door schoten van de ordetroepen en overleed in het ziekenhuis. Er vielen ook drie gewonden, zo werd vernomen van ziekenhuisbronnen.

De betogers waren vooral jongeren, die, net zoals universiteitsstudenten in de Jeminitische hoofdstad Sanaa, het aftreden van president Ali Abdallah Saleh eisen.
In Aden waren woensdag trouwens ook honderden overheidsfunctionarissen in staking. Ze eisen meer loon en willen dat hun directeurs opstappen.

Ook in Sanaa is het vandaag opnieuw onrustig. Zeker vier manifestanten geraakten gewond bij botsingen tussen studenten en aanhangers van het Algemeen Volkscongres, de grootste politieke partij van Jemen. Die voorstanders hadden zich op de studenten gestort toen die de universiteit verlieten om naar het presidentieel paleis te trekken. Ook drie journalisten, onder wie een fotograaf van Associated Press en een cameraman van de nieuwszender al-Arabiya, deelden in de klappen.

De aanhangers van de president waren gewapend met knuppels, dolken en stenen. De enkele honderden studenten probeerden zich te verdedigen door stenen terug te gooien.

Ook dinsdag gingen duizenden demonstranten in Sanaa op de vuist met de politie en met aanhangers van de regering. Toen raakten zeker drie mensen gewond.

President bang voor stammen

De door de Verenigde Staten gesteunde Saleh is al meer dan dertig jaar aan de macht. Hij probeerde de onrust in zijn land weg te nemen door te beloven zich aan het eind van zijn termijn in 2013 niet herkiesbaar te stellen. Die tactiek paste ook de Egyptische president Hsoni Moebarak toe, zonder succes. Hij is inmiddels afgetreden.

De Jemenitische president heeft inmiddels toenadering gezocht tot diverse machtige stamhoofden in een poging hun steun te winnen. Saleh vreest dat zijn heerschappij vroegtijdig ten einde komt als de, vaak zwaarbewapende, stammen zich achter de demonstranten scharen, zeiden vertrouwelingen van de president.
 
De parlementaire oppositie, die beslist heeft de dialoog met het regime te hervatten, steunt de manifestaties tegen de Jeminitische president niet.