'Protest in Iran heeft geen zin'
Ahmadinejad wuift naar het publiek (Foto vrijgegeven door het presidentieel paleis.) Foto: afp
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de betogingen in zijn land 'zinloos' genoemd. 'De vijanden die achter de demonstraties zitten, zullen falen', zei de president.

Ahmadinejad zei dat de organisatoren van het protest zullen gestraft worden. Op de Iraanse staatstelevisie sprak hij van 'vijanden'' van de staat die de 'glans van Iran willen besmeuren'. 'Ze proberen stof op de zon te gooien, maar het stof zal terugwaaien en in hun ogen terechtkomen', zei hij.

De Iraanse staatstelevisie zei woensdag dat een ceremonie ter herdenking van de dood van Sane Jaleh, een 26-jarige student, is uitgelopen op een protest tegen de oppositieleiders. 'De studenten riepen 'Dood aan Mousavi, Karroubi en Khatami'', aldus de staatstelevisie. Jaleh zou een aanhanger van de regering zijn en lid van de paramilitaire beweging Basij, die onderdeel is van de Revolutionaire Garde. Die trad hardhandig op tegen de betogers. Een hervormingsgezinde website meldde echter dat hij een lid was van het verkiezingsteam van Mousavi. De site publiceerde een foto van Jaleh samen met de in 2009 overleden dissidente geestelijke Grootayatollah Hossein Ali Montazeri, als bewijs dat hij geen aanhanger van de regering is, maar van de oppositie.

'Bereid elke prijs te betalen'

De Iraanse oppositieleider Mahdi Karroubi zegt dat hij bereid is 'elke prijs te betalen' om democratische hervormingen in zijn land te bewerkstelligen. 'Ik word niet bang van welke bedreiging dan ook. Omdat ik dit land al sinds 1962 dien als soldaat (politiek activist, red.), ben ik bereid welke prijs dan ook te betalen voor deze mooie weg', zei hij woensdag op zijn website.

Conservatieve parlementsleden riepen dinsdag op tot de berechting en ter dood veroordeling van Karroubi en twee andere 'opruiende' oppositieleiders - Mir Hossein Mousavi en voormalig president Mohammed Khatami - vanwege demonstraties begin deze week. Die protesten, waaraan tienduizenden mensen deelnamen, waren bedoeld om solidariteit met de betogers in Egypte te betuigen, maar benadrukken ook de sluimerende onrust in Iran zelf. Twee demonstranten werden gedood bij confrontaties met de politie.

Karroubi is een van de leiders van de Groene Beweging, de protestbeweging die ontstond na de betwiste presidentsverkiezingen in 2009.

Mousavi prees de demonstranten woensdag voor hun opkomst bij de demonstraties. 'Jullie zijn geprezen. Jullie glorieuze protestmars op 14 februari is een belangrijk wapenfeit voor het land en voor de Groene Beweging.'

Betoging tegen 'oproer'

Het Iraanse regime organiseert vrijdag een manifestatie tegen de 'oproer' (oppositie), als reactie op verschillende bijeenkomsten van de oppositie, aldus de Iraanse staatstelevisie woensdag.

De raad die instaat voor de organisatie van grote manifestaties voor het regime, kondigde in een persbericht de betoging tegen 'de leiders van de oproer, Hossein Moussavi en Mehdi Karoubi' aan.

De demonstraties deze week in Teheran en andere Iraanse steden zijn geïnspireerd door de Egyptische en Tunesische volksopstanden.