Protest in Libië na arrestatie advocaat
Moammar Kadhafi Foto: ap
Uit Benghazi, een stad in het oosten van Libië, komen berichten over gewelddadige protesten tegen het regime. Volgens BBC zijn er zeker tweeduizend mensen de straat zijn opgegaan om het aftreden van premier Baghdadi al-Mahmoudi te eisen.

Aanleiding voor het protest was de arrestatie van een advocaat die bekendstaat als een criticus van de Libische leider Moammar Kadhafi. 

Familieleden van gedetineerden die in 1996 tijdens een schietpartij in de gevangenis van Abou Slim in Tripoli om het leven kwamen, verzamelden zich voor een politiebureau in Benghazi om de vrijlating te eisen van advocaat Fethi Tarbel. De advocaat werd korte tijd later vrijgelaten, maar de menigte weigerde echter om te vertrekken, waardoor de politie besloot om de betogers uit elkaar te drijven. Er werden stenen naar de politie gegooid. Politiemensen zouden waterkanonnen en traangas hebben gebruikt, en met rubber kogels hebben geschoten. Er zouden veertien gewonden gevallen zijn, waaronder 10 politieagenten.

Korte tijd later kwamen in verschillende steden, waaronder Sebha en Tripoli, aanhangers van het regime op straat om hun steun te betuigen. Net als bij de betogingen in Tunesië en Egypte was op sociale-netwerksites als Facebook opgeroepen tot de protesten.

Kadhafi is al ruim veertig jaar aan de macht. Op de sociale netwerksite Facebook was opgeroepen om morgen te betogen tegen het regime, maar in Benghazi is het protest nu al aan de gang.

Na de volksopstanden in Tunesië en Egypte kwam het ook in andere landen in de regio tot antiregeringsprotesten, waaronder in Jemen, Bahrein en Iran.