Onkelinx noemt raken aan loonindex 'onbespreekbaar'
Foto: reuters
'Ik zal nooit in een regering stappen die de indexering van de lonen in vraag stelt, laat dat duidelijk zijn.' Dat heeft vicepremier Laurette Onkelinx (PS) voor aanvang van het kernkabinet gezegd.

Onkelinx reageert daarmee op de oproep van de Nationale bank om alle automatische indexeringsmechanismes te herbekijken. Ze noemt het controleren van de energieprijzen dan weer 'absoluut noodzakelijk'.

De Nationale Bank liet zich bij de presentatie van haar jaarverslag bezorgd uit over de hoge inflatie in ons land, die een stuk hoger ligt dan gemiddeld in de eurozone. De regentenraad van de Nationale Bank dringt daarom aan op een studie over alle automatische indexeringsmechanismes in ons land, met als doel 'de inflatie minder volatiel te maken'.

Voor Onkelinx is het aanpassen van de automatische indexering van lonen en sociale uitkeringen onbespreekbaar. De Nationale Bank suggereerde ook om te bestuderen hoe de prijzen voor elektriciteit en gas tot stand komen. Het zijn vooral de energieprijzen die de inflatie de hoogte injagen, dus die moeten dringend in het vizier genomen worden, vindt Onkelinx.

Ook CDH-vicepremier Joëlle Milquet, CD&V-vicepremier Steven Vanackere en MR-vicepremier Didier Reynders lijken gewonnen voor het idee om de energieprijzen meer te gaan controleren.

Agoria

Er is dringend een actieplan nodig om de abnormale stijgingen van de inflatie in België en de schadelijke effecten daarvan te neutraliseren, zegt Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie.

Om de stijging van de inflatie te drukken, vraagt Agoria dat de prijsvorming van energie in ons land grondig onder de loep wordt genomen. Er moeten maatregelen worden genomen om de energieprijzen op het niveau van de buurlanden te brengen. Verder moet er ook worden gekeken naar de kost van voeding.

De nood is alvast hoog, aldus Agoria. 'Met de aanhoudende prijsstijgingen van energie en andere producten, is het niet uitgesloten dat de loonindexering in 2011 tot bijna 1 procent hoger uitvalt dan voorzien', stelt topman Paul Soete in een mededeling.