Staking MIVB voorbij: geen hinder deze ochtend
Foto: Pierre HAVRENNE
Alle bussen, trams en metro's van het Brusselse openbaar vervoer zijn woensdag uitgereden. Alle voertuigen rijden weer normaal. Dat meldt de Brusselse vervoersmaatschappij.

'Alle metrolijnen zijn operationeel en de bussen en trams zijn uitgereden', zegt Jean-Pierre Alvin van de MIVB. Met de veiligheidsagenten zouden er nog enkele discussies geweest zijn, maar ook zij zijn de baan op.

Het overleg tussen de vakbonden, de directie en de Brusselse regering resulteerde dinsdagavond in beloftes over meer veiligheidspersoneel. Dinsdagavond was het nog onduidelijk of het metroverkeer woensdagochtend zou hervatten. In de loop van de dag zal nog verder worden gepraat over de extra veiligheidsmaatregelen die werden beloofd. De agenten zullen woensdag al zichtbaarder zijn op het terrein.

Staking

Een geval van agressie in de Brussels metro maandagavond leidde tot een spontane 24 urenstaking op het openbaar vervoer van de MIVB. De Brusselse regering gaat in op de vraag van de vakbonden om meer veiligheidspersoneel.

In een eerste fase zal personeel dat zich normaal beperkt tot het controleren van vervoersbewijzen, ook ingeschakeld worden voor de bewaking van de stations en voertuigen. Daarenboven zal de MIVB beroep doen op privéfirma's. Er zouden 10 à 20 mensen van buitenaf worden ingezet, aldus de Brusselse Mobiliteitsminister Brigitte Grouwels (CD&V). Het gaat hier evenwel om een tijdelijke maatregel, benadrukt ze.

Op langere termijn zal de vervoersmaatschappij meer veiligheidspersoneel aannemen. Minister-president Picqué laat weten dat er een overlegkalender komt tussen de MIVB en het Gewest om structurele oplossingen uit te werken.

De Brusselse regering beloofde ook om bij de federale politie aan te dringen op meer manschappen voor de metropolitie en om met de lokale politie in Brussel af te spreken dat ze meer controles doet bovengronds.

De chauffeur sloeg eerst

De aanleiding voor de staking van vandaag was een vechtpartij aan de metrohalte Koning Boudewijn. Volgens het parket zou het evenwel de metrobestuurder zelf zijn die de eerste klap heeft uitgedeeld. Dat blijkt uit de videobeelden van het incident.