Bono jaagt Zuid-Afrikanen op stang
Foto: afp
Bono, zanger van de Ierse rockband U2, heeft zich de woede van de Zuid-Afrikanen op de hals gehaald. En wel door te zeggen dat een gecontesteerd lied van tijdens de Apartheid bestaansrecht heeft.

 Van slechte timing gesproken. U2 is in Zuid-Afrika voor een concertenreeks, de eerste vond zondagavond plaats in Johannesburg. In de aanloop naar dat concert stond frontman Bono de pers te woord en dat zal hij zich wellicht beklagen. 

De hele hetze gaat over een anti-apartheidssong waar de welluidende frase 'Shoot the Boer' in voorkomt. 'Boer' heeft in het Afrikaans dezelfde betekenis als bij ons, maar wordt ook wel gebruikt als scheldwoord om de blanke medemens mee aan te duiden.

Het nummer vormt momenteel het epicentrum van een politieke storm in Zuid-Afrika, nu sommigen het willen laten verbieden als 'haatpropaganda'.

Bono stelde in een interview voor zijn optreden dat hij vindt dat dergelijke nummers bestaanrecht hebben. De frontman van U2 zegt dat hij zich bewust is van de zware geladenheid van het nummer, maar meent dat protestliederen een legitiem onderdeel vormden van politiek activisme.

Net zoals destijds in Noord-Ierland, meent hij. 'Ik zong als kind liedjes die ik kende van mijn ooms. Rebelsongs uit de begindagen van de IRA.' 

Bono ziet daar niets verkeerds in, zegt hij, zolang ze maar niet gezongen worden in de verkeerde context. 'Het draait er allemaal om waar en wanneer je zulke liedjes zingt. Er bestaan regels voor dat soort muziek.'

Maar dat hebben veel Zuid-Afrikanen zo toch niet begrepen. Na het interview werden radiostations overstelpt met boze luisteraars. Een bekende Zuid-Afrikaanse muzikant liet al weten dat hij zijn tickets voor het U2-optreden heeft weggegooid.