Bevallen onder hypnose in opmars
Foto: shutterstock
Om te vermijden dat vrouwen tijdens hun bevalling een beroep doen op (dure) pijnstillers, zullen dit jaar in Groot-Brittanië 800 toekomstige moeders onder zelfhypnose bevallen. Volgens The Sunday Times hebben vrouwen onder hypnose ook minder begeleiding nodig.

De Britse overheid voert dit jaar een van de grootste studies rond medische hypnose uit. 800 vrouwen tussen 18 en 40 jaar, die voor het eerst bevallen, zullen dat onder zelfhypnose doen. Het onderzoek moet een antwoord bieden op de vraag hoe vrouwen met zo weinig mogelijk pijn kunnen bevallen, zonder naar pijnstillers te grijpen.

Voorstanders van natuurlijk bevallen zeggen dat pijnstillers de ervaring van een natuurlijke geboorte ontnemen. Bovendien komen de pijnstillers via de navelstreng bij de baby terecht en kunnen ze een invloed hebben op de ademhaling van het kind.

'Het opzet is om vrouwen de mogelijkheid te geven zelf hun arbeid uit te voeren', aldus professor Soo Downe van de universiteit van Central Lancashire. 'Als de resultaten veelbelovend zijn, denken we eraan gratis trainingen rond hypnobevallen te geven.'

Zelfhypnose vergt een training onder begeleiding waarbij negatieve woorden, zoals pijn of contractie, door meer neutrale begrippen vervangen worden. Zodra een vrouw de vaardigheden onder de knie heeft, kan ze zich onder hypnose brengen wanneer de arbeid start.