Ongeveer 1.500 mensen hebben zondag in Bergen een stille optocht gehouden voor de negentien doden en talrijke gewonden die op 15 februari 2010 bij de treinramp in Buizingen vielen. Het initiatief ging uit van familieleden van de slachtoffers.

Op de Grote Markt van Bergen nam Fany, een vrouw die haar vader verloor in de ramp, het woord. Ze zei dat de negentien doden 'niet in dergelijke omstandigheden het leven hadden moeten laten'.

Opnieuw werd gewezen op het gebrek aan veiligheid en voorzorgsmaatregelen. 'Deze stille mars is een symbool om de stilte te breken bij de NMBS, opdat de leiding van het bedrijf werkelijk actie onderneemt voor echte veiligheid op het spoor', zei de vrouw.

Aan het station van Bergen werd een bloemenkrans neergelegd. Het station was het eindpunt van de mars. Aan het station werden de namen, voornamen en leeftijden van de slachtoffers voorgelezen, waarna een minuut stilte werd gehouden.

'Onze mars is een eerste etappe, maar onze strijd om alle antwoorden op onze vragen te krijgen, zal nog lang en moeilijk zijn', zei Geneviève Isaac, woordvoerster van de rouwende gezinnen. Ze dankte de nabestaanden omdat ze zich 'zo sterk' hielden.

Elio Di Rupo (PS), burgemeester van Bergen, stapte ook mee in de optocht.

Het is dinsdag een jaar geleden dat  in Buizingen twee passagierstreinen op elkaar botsten. Er vielen negentien doden.