Zwitsers stemmen tegen strengere wapenwet
Foto: AFB
De Zwitsers hebben het voorstel om het land z’n liberale wapenwetten te verstrengen, zondag tijdens een referendum verworpen.

De officiële resultaten maakten duidelijk dat veertien van de 26 kantons en zestig procent van de kiezers tegen het voorstel hebben gestemd. Om wel aangenomen te worden, diende het voorstel een meerderheid te verkrijgen van de stemmen en van de kantons.

Onder meer het verbannen van geweren van militairen uit particuliere woningen en een aangepast regulering voor de aankoop van nieuwe wapens waren daarin opgenomen.

Voorstanders van het voorstel, onder meer religieuze instanties en vrouwenrechtenbewegingen, opperden dat een aangepaste wetgeving huishoudelijk geweld kan doen afnemen en een antwoord kan bieden op het grote aantal zelfdodingen onder brandweerlieden. Ook stuurden de socialistische partij en de 'Organisatie voor een Zwitserland Zonder Wapens' aan op een centraal vuurwapenregister.

De overheid daarentegen zegt dat de huidige wetgeving volstaat om ervoor te zorgen dat de meer dan twee miljoen wapens die in Zwitserland in omloop zijn, niet worden misbruikt. Ongeveer 240.000 wapens zijn niet geregistreerd.