Dresden herdenkt slachtoffers van bombardement van 1945
Op het kerkhof Heide, waar veel van de ongeveer 25.000 slachtoffers van het bombardement van 13 en 14 februari 1945 begraven liggen, werden bloemenkransen neergelegd. Foto: EPA
De Duitse stad Dresden herdacht zondag de slachtoffers van het bombardement van de geallieerden in 1945. Ongeveer 17.000 mensen vormden een menselijke ketting om te voorkomen dat neonazi's een protestmars zouden kunnen houden.

Op het kerkhof Heide, waar veel van de ongeveer 25.000 slachtoffers van het bombardement van 13 en 14 februari 1945 begraven liggen, werden bloemenkransen neergelegd. De minister-president van de deelstaat Saksen en talrijke vooraanstaande politici en geestelijken namen aan de ceremonie deel.

In de namiddag stond er in de stad een optocht gepland van groepen neonazi's die de verjaardag voor propagandadoeleinden trachten aan te wenden. Die kwam er uiteindelijk niet. Naar schatting zeventienduizend mensen vormden een menselijke keten om te voorkomen dat extreemrechts een protestmars kon houden.

De verjaardag van de vreselijke aanval met brandbommen, die op twee dagen tijd een groot deel van deze stad in het oosten van Duitsland vernielde, wordt elk jaar door groepen neonazi's herdacht.

Vorig jaar werd de optocht door tegenbetogers geblokkeerd. Dit jaar hadden de neonazi's van het gerecht de toestemming gekregen om de manifesteren.