SP.A en Groen! laten zich niet doen
Dirk Van Der Maelen scoorde goed in onze poll én op zondag 13 juni. Foto: if
Zowel SP.A als Groen! vrezen uit de onderhandelingen gegooid te worden, maar zijn daar zelf niet voor te vinden. 'We weten al langer dat er partijen zijn die ons liever niet zien en een rechtse regering willen vormen, maar we gaan dat niet laten gebeuren', verklaarde SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen zondag in De Zevende Dag.

Informateur Didier Reynders (MR) liet zaterdag weten de wil vast te stellen om de onderhandelingen opnieuw op te starten op basis van de vijf partijen uit de ontslagnemende regering (CD&V, Open VLD, PS, MR en CDH), uitgebreid met de N-VA en eventueel andere formaties. De liberaal bevestigde op die manier de indruk dat de Vlaamse socialisten en groenen op de wip zitten. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zei op VTM dat hij het idee van Reynders steunt.

Volgens Van der Maelen willen een aantal partijen dat ook en hij verwees daarbij naar de N-VA en de liberalen. 'We gaan dat niet laten gebeuren, maar gaan daarom ook geen rechtse agenda volgen', verwees hij naar de discussie over het interprofessioneel akkoord.

Hijzelf en zijn Groen!-collega Meyrem Almaci verdenken de andere partijen ervan hun tegenstand tegen het IPA te willen gebruiken om hen uit de onderhandelingen te gooien. 'Dat zou aberrant zijn', stelde Almaci.

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon en Patrick Dewael (Open VLD) ontkenden dat het IPA gelinkt is aan de onderhandelingen. Volgens de N-VA'er stelt zijn partij geen exclusieven. CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten deed een oproep om op te houden met allerlei strategische spelletjes. Hij benadrukte dat Reynders van de koning een louter communautaire opdracht kreeg.