RTBF begrijpt aandacht voor Marie-Rose Morel niet
Foto: DBA
‘De begrafenis van Marie-Rose Morel, onbegrijpelijk in Wallonië’, kopt de website van de RTBF. Het was ook een item in het RTBF-journaal. De Franstalige krant Le Soir is genuanceerder.

In de kathedraal van Antwerpen is zaterdagvoormiddag onder massale belangstelling de begrafenisplechtigheid van de ex-politica Marie-Rose Morel gehouden. ‘Duizenden mensen daagden op in een bomvolle kathedraal om een extreemrechtse ster te herdenken. In Wallonië zou dit ondenkbaar zijn’, begint het artikel.

'Het moet worden gezegd. Sinds haar ziekte uitbrak, werkte ze bewust aan haar imago van moedige vrouw door in de media haar pijnlijke strijd tegen kanker breed uit te smeren.'

'Op haar website hield ze bovendien een dagboek bij over het verloop van haar ziekte, waarin de racistische standpunten van haar partij steeds doorschemerden (vorig jaar in juli verliet ze wel het Vlaams Belang). De publieke omroep bood haar regelmatig een forum', klinkt het.

'VB is gewone partij'

'Het moet worden gezegd', gaat het verder, 'dat in het noorden van het land het cordon sanitair in de media al enige tijd is doorbroken en dat het VB een gewone partij is geworden zoals de anderen.'

'Daarom is het logisch dat Vlaamse politici, zoals voormalig minister Leo Delcroix en Bart De Wever, de begrafenis hebben bijgewoond', verduidelijkt de journalist.

'Morel begon haar politieke carrière bij de N-VA en stapte daarna over naar uiterst rechts. Volgens De Wever waren ze nog steeds vrienden. Maar Morel was een zuivere xenofobe, ze was tegen immigratie en ze was anti-Frans', luidt het.

'Gisteren in Antwerpen leek dat allemaal vergeten. Of geaccepteerd. Vlaanderen hield een eerbetoon aan iemand die door de Vlaamse media 'een heldin van de strijd tegen kanker' wordt genoemd. Al heeft die kanker waarschijnlijk gediend om haar extreemrechtse ideeën in de media te versterken', luidt de conclusie.

'Martelares'

De Franstalige krant Le Soir berichtte genuanceerder over de begrafenisplechtigheid van Morel. In het artikel ‘Afscheid van Marie-Rose Morel, of het emotionele nationalisme' is dit de conclusie:

‘Bij het buitendragen van de doodskist, na een mis van meer dan twee uur, barstte het applaus op het plein voor de kathedraal los. Het Vlaams-nationalisme heeft zijn muze en zijn martelares gevonden. Ze was altijd heel open over haar ziekte, ook in de media. Het is deze herinnering die het Vlaamse volk koestert', klinkt de conclusie.