Sinds zondagochtend is er weer verkeer mogelijk op en rond het Tahrir-plein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro. Een harde kern manifestanten blijft op post. Maar de politie wil het plein ontruimen.

Voor het eerst sinds twee weken rijden er weer auto's op en rond het Tahrir-plein. Alle blokkades en tenten zijn opgeruimd en militairen regelen het verkeer.

Nu nog blijven enkele honderden diehards op post waardoor een klein gedeelte van het plein nog steeds verkeersvrij is. Het plein moet worden ontruimd, dat heeft de militaire politie bevolen.

De schoonmaakdiensten proberen de betogers dan ook te overtuigen om naar huis te gaan. Ze blijven het plein bezetten omdat ze onder meer een overgangsregering eisen in plaats van de regering die nog door Moebarak is aagesteld. De demonstranten vrezen dat de revolutie niet voltooid zal worden door de beslissingen van het leger. Ze willen een duidelijk politiek signaal van de generaals.

Straks komt de regering van lopende zaken voor een eerste keer bijeen. Het is onduidelijk hoe de machtsverhoudingen nu liggen.

Het plein werd het symbool van het protest tegen president Hosni Moebarak. Gedurende 18 dagen verzamelden tienduizenden tegenstanders van Moebarak dagelijks op het plein.

Verklaring leger

Het Egyptische leger, dat sinds het aftreden van president Hosni Moebarak het Noord-Afrikaanse land bestuurt, heeft zaterdag aangekondigd dat Egypte alle ondertekende regionale en internationale verdragen, dus ook met Israël, zal eerbiedigen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde opgelucht.

Hiermee komt het leger tegemoet aan zorgen van bondgenoten dat het vredesverdrag tussen Egypte en Israël in gevaar zou kunnen komen door het aftreden van Moebarak.

Israël maakte zich grote zorgen dat het aftreden Moebarak afgelopen vrijdag zou leiden tot het herroepen van het historische vredesverdrag. Netanyahu noemde het verdrag 'de hoeksteen van vrede en veiligheid in het Midden-Oosten'.

Israël en Egypte waren viermaal met elkaar in oorlog voordat de twee landen in 1979 vrede sloten. Moebarak eerbiedigde het vredesverdrag nadat hij in 1981 tot president werd benoemd.

Huidige regering blijft aan

De strijdkrachten hebben ook een vreedzame overgang naar een burgerlijk bestuur na verkiezingen beloofd. De zittende regering van Egypte, die nog is benoemd door de opgestapte Moebarak, werd gevraagd aan te blijven, totdat een nieuwe regering is geformeerd. Het leger heeft ook gezegd uiteindelijk de macht over te willen dragen aan een gekozen regering.

De verklaring van het leger is een eerste teken van de vervolgstappen die na de val van Moebarak worden gezet. De vraag hoe lang de huidige regering nog aanblijft, bleef echter onbeantwoord.

Anas el-Fekki, de minister van Informatie, heeft wel zijn ontslag aangeboden aan de regering. Die heeft het ontslag aanvaard. Over het tijdstip en de beweegreden van zijn ontslag is niets bekend.

Ex-premier

Het officiële persagentschap Mena liet zaterdagavond dan weer weten dat de voormalige premier van Egypte Ahmad Nazif en de huidige minister van Informatie Anas el-Fekki allebei het verbod gekregen hebben om het land te verlaten.

De beslissing komt van de Egyptische procureur-generaal Abdel Maguid Mahmoed. 'Die wil hen niet laten vertrekken, gezien de klachten die tegen hen ingediend zijn', zo luidt het.
Wat hen exact ten laste gelegd wordt, werd niet vermeld.

Voorts heeft de procureur-generaal de tegoeden van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adli en zijn familie laten bevriezen na klachten over de transfer van ongeveer 660.000 dollar van een bouwfirma naar el-Adli's persoonlijke rekening.