In Algiers probeerden de ordediensten met geweld de antiregeringsdemonstratie te verhinderen. Een dag na de val van de Egyptische president Hosni Moebarak betogen zo'n duizend Algerijnen in het centrum van Algiers. Meer dan 300 mensen werden opgepakt, zo meldt de Algerijnse mensenrechtenliga LADDH (Ligue algérienne pour la défense des droits de l'Homme).

De overheid heeft de demonstratie tegen het regime van president Abdelaziz Bouteflika verboden en heeft duizend agenten ingezet.

Aan de startplaats hakten agenten met de wapenstok op betogers in. Talrijke mensen, onder wie oppositieleiders, zijn opgepakt. 'Volgens onze informatie waren er meer dan 300 arrestaties onder de manifestanten in Algiers, Oran (westen) en Annaba (oosten)', zei de voorzitter van LADDH, Mustapha Bouchachi. 'Sommigen werden vrijgelaten maar anderen zitten nog vast', voegde hij eraan toe.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerder meegedeeld dat veertien mensen kortstondig vastgehouden werden. Over een mogelijk aantal gewonden is niets bekend. De betogers stapten naar het Martelarenplein, het voorziene eindpunt.

De agenten hebben straten afgesloten en charges uitgevoerd om te voorkomen dat demonstranten het stadscentrum konden bereiken. De betogers scandeerden leuzen als 'Nee tegen de politiestaat' en 'Weg met Bouteflika', een verwijzing naar de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, die sinds 1999 aan de macht is. Ze eisen hervormingen en meer democratie.

Aanhangers van het regime provoceerden de tegenstanders met pro-Bouteflika spreekkoren. Een van de deelnemers aan de mars is Ali Belhadj, een leider van het Islamitisch Heilsfront FIS dat door de Algerijnse overheid is ontbonden.

Extra politie

In vele delen van de stad zijn bij het ochtendkrieken gepantserde vrachtwagens en terreinwagens van de veiligheidstroepen uitgereden. Aan het parcours heeft de oproerpolitie zich massaal ontplooid. Er zijn doorheen de stad checkpoints opgericht, pantservoertuigen van de politie patrouilleren in de straten.

Vrijdagavond heeft de politie in Algiers een spontane betoging van de oppositie om het aftreden van Moebarak te vieren uiteengejaagd. Er vielen minstens tien gewonden.

De agenten, tot de tanden gewapend volgens de krant el-Watan, zijn vrijdag met honderden bussen in Algiers aangekomen. Nog volgens de krant heef de overheid treinen naar Algiers geschrapt en bussen binnengehouden in een poging om mensen te verijdelen mee te betogen.

Nerveus

President Abdelaziz Bouteflika kijkt nerveus toe omdat de onrust die Moebarak spectaculair heeft geveld de frustraties bij de Algerijnen over de wijdverbreide armoede en het gebrek aan elementaire vrijheden weer kan aanwakkeren.

In januari waren er al meerdere dagen rellen rond de gestegen voedselprijzen en werkloosheid. Minstens drie mensen kwamen om, honderden raakten gewond. Nog eens zeker drie overleden na zelfverbranding.

Om te sussen heeft Bouteflika vorige week gezegd dat de noodtoestand, die al van kracht is sinds de krachtmeting in de jaren negentig tussen de staat en de islamisten ‘heel binnenkort’ wordt opgegeven. Hij beloofde ook andere hervormingen, zoals lagere voedselprijzen. Maar voor de oppositie is dit onvoldoende.

Er is ook een mars gepland in Oran, de tweede grootste stad van het land.