Duizenden Egyptenaren blijven op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro feest vieren. Ze zijn euforisch omdat president Hosni Moebarak gisteren na achttien dagen protest is opgestapt. Intussen is ook het grote opruimwerk begonnen.

In Caïro heeft het leger zaterdagochtend de barricades verwijderd aan het Tahrir-plein, dat het epicentrum was van de revolte die president Hosni Moebarak heeft doen vallen. Het leger werd geholpen door vrijwilligers. Jong en oud veegden het plein schoon.

Op het plein zijn er nog steeds enkele duizenden euforische mensen. Op de brug die toegang geeft tot het plein dansten en zwaaiden Egyptenaren met vlaggen. Autobestuurders moesten stoppen om gelukwensen te krijgen voor de val van Moebarak. Na het ochtendgebed ging het feest gewoon door.

'Wij willen garanties'

De hard kern blijft, omdat ze willen benadrukken dat de revolutie nog niet voltooid is. 'We bijven op het plein, we willen zeker zijn dat het leger ons de garantie geeft dat de transitie en de komst van vije verkiezingen eerlijk verloopt', zei een betoger tegen VRT-journalist Jens Franssen. Het leger heeft beloofd niet lang aan de macht te blijven.

In andere steden, zoals Alexandrië en Suez, is de sfeer ook uitgelaten. In Assiut, het zuiden van het land, deelden de koffiehuizen gratis drank uit.

De hele nacht was de feestvreugde groot. Op het Tahrir-plein hebben tienduizenden mensen de nacht doorgebracht. Een groot spandoek met 'Breaking news: Het volk heeft het regime op de knieën gekregen', hangt op in het midden van het plein.

Normale leven keert terug

De avondklok is ook versoepeld, aldus de Egyptische staatstelevisie zaterdag. De avondklok gaat nu in om middernacht en eindigt om zes uur 's ochtends. Eerder gold de avondklok nog van acht uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. De versoepeling van de avondklok is een teken dat het normale leven in Egypte begint terug te keren.

Leden van de huidige en de voormalige regering van Egypte mogen niet langer reizen zonder toestemming van het leger of de openbaar aanklager. Dat heeft luchthavenpersoneel zaterdag gezegd. Op de luchthaven liggen lijsten met namen van regeringsleden. Door de lijsten is al voorkomen dat de minister van informatie het land verliet.

'Eerlijke berichtgeving'

De staatsradio en -televisie heeft plechtig beloofd om voortaan aan 'eerlijke berichtgeving' te doen. Er was de laatste tijd heel wat controverse ontstaan over de manier waarop ze over de massale protesten tegen president Hosni Moebarak berichtte.

In een mededeling die op televisie en radio was te horen, luidde het dat de staatsradio- en televisie 'aan het volk toebehoort en de bevolking dient'. Ze zal zich 'enkel nog laten leiden door de waarheid', klonk het.

Vooral de staatstelevisie kreeg zware kritiek te verduren. Zo werden de antiregeringsdemonstranten ervan beschuldigd aangestookt te zijn door buitenlandse regeringen. De voorbije dagen veranderde de toon echter merkelijk, wat gezien werd als een duidelijke poging van de Egyptische regering om het vertrouwen van het volk terug te winnen.